Казват, че нищо не се е случило реално, докато не

...
Казват, че нищо не се е случило реално, докато не
Коментари Харесай

Истории зад датата: На 19 март за първи път излъчват Оскарите по телевизията

Казват, че нищо не се е случило действително, до момента в който не е показано на телевизионния екран. Днешната дата се запечатва в киноисторията с първата телевизионно излъчена гала по връчване на американските кино награди „ Оскар “.

Годината е 1953 година, а 25-ата гала за първи път се организира на две местоположения – по едно и също време в Лос Анджелис и Ню Йорк. Досущ като сегашната. Само без пандемията, онлайн формата и Мария Бакалова.

Първото екранно събитие с Холивудски искра е белязано и от противоречиви моменти – огромният победител е филмът „ Най-великото шоу на Земята “. Победата обаче е пирова. Кино творбата е тотално смазано от рецензията, която го назовава една от най-лошите ленти, печелила Оскар в историята на премиите...

При рекордьорите с най-вече оценки първото място си поделят три ленти. „ Бен-Хур “ (1959 г.), „ Титаник “ (1997 г.) и „ Властелинът на пръстените “ (2003 г.) с по 11 награди Оскар. В самостоятелните ранглисти пък изпъква положителният остарял Джак Никълсън, който е предлаган за премията цели 12 пъти, от които я е печелил общо три – по една във всяко едно от последните три десетилетия.

Европейски парламент – първо съвещание Страсбург

Първи звънец за една значима европейска институция. На днешната дата през 1958 година в Страсбург се открива първото съвещание на Европейския парламент. Той е законодателният орган на Европейски Съюз, и своеобразното сърце на демокрацията в Европейския съюз, като съставлява близо 500 милиона души.

Парламентът има три места на работа – Страсбург (официално седалище), Брюксел и Люксембург, а общо разполага с 29 здания в трите местоположения. Неговата основна роля, като движеща политическа мощ, е основаването на разнообразни начинания и приемането на законите на Европейски Съюз въз основа на оферти на Европейската комисия.

Членовете на Европейския парламент се избират посредством директни избори на всеки 5 години. Парламентът се състои от 705 депутати от втория по величина либерален електорат в света след индийския и е най-големият интернационален електорат в света. През годините неведнъж е повдиган въпросът с огромните разноски, които данъкоплатците вършат, с цел да поддържат непрекъснатите пътувания на евродепутатите сред Брюксел и Страсбург, които назовават даже шеговито френското си седалище СТРЕСБУРГ.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР