Казанлък. Проучването на Бузово кале да продължи. Това е главната

...
Казанлък. Проучването на Бузово кале да продължи. Това е главната
Коментари Харесай

Стара Загора: Комисия на Министерство на културата препоръча проучването на Бузово кале да продължи

Казанлък. Проучването на Бузово кале да продължи. Това е основната рекомендация на Комисията на Министерство на културата, която инспектира археологическите работи в местността, оповестиха от пресцентъра на Община Казанлък. Специалистите означават професионално осъществяване на разкопките и високи научни и експозиционни резултати, което дружно с характера на обекта и неговото значение е предиздвикало специалистите да предлагат продължение на изследването.
Становището на Комисията предлага да бъде направено нужното Бузово кале да се разгласи за Паметник на културата с национално значение, според всички настоящи процедури.
Експедицията до село Бузовград се организира през месеците юни и юли по самодейност на Исторически музей " Искра ". Неин началник бе доцент доктор Деян Рабовянов от Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките.
Извършените разкопки дадоха учредения на учените да създадат заключението за характера на укрепленията, вътрешното застрояване и площта на Бузово кале: крепостта е била значим местен център от полуградски или градски вид както през VI в., по този начин и по време на Второто българско царство, т. е. една от най-големите замъци в Розовата котловина.
Големината, непокътнатата архитектура и значимостта на Бузово кале, прелестният аспект, който се открива от нея и близостта до Казанлък допускат, че крепостта може да се трансформира в забавен туристически обект, който в комбиниране с другите монументи в непосредствената ѝ местност като мегалита, проучената раннохристиянска черква в местността Черковищата и монументалната тракийска гробница в подножието на крепостта да бъдат обединени в повсеместен туристически маршрут, с атрактивни монументи от всички столетия.
В дните на Празниците в Долината на тракийските царе осъществените археологически разкопки и направените научни рекомендации разкриват нови хоризонти от епохата на траките по тези земи.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР