Казанлък. Още на първото си заседание Общинският съвет предприе редица

Казанлък. Още на първото си заседание Общинският съвет предприе редица ...

Николай Златанов, председател на ОбС – Казанлък: Предстои изработването и приемането на изцяло нов правилник за работата и организацията на дейността на ОбС.

Казанлък. Още на първото си заседание Общинският съвет предприе редица промени, каза за Радио „Фокус“ председателят на ОбС Николай Златанов. В този смисъл той поясни, че предстои изработването и приемането на изцяло нов правилник за работата и организацията на дейността на ОбС. През последните 8 години ОбС в Казанлък е работил по правилник, който е от 2003 година. През този период са извършвани многократни промени в него. „Такъв проблем в общините имат нашите нормативни актове –наредбите на всички общински съвети, които многократно бяха атакувани с Протести на Окръжна прокуратура. Действително през годините не се е следило много, когато са създавани тези наредби и най – вече, когато са променяни, до каква степен са съответствали на действащото законодателство. С други думи, когато приемем един изцяло нов правилник, той ще отговаря само на законовите изисквания към настоящия момент“, поясни Златанов.
Друг основен принцип, който е приет от съветниците в Казанлък е този за квотното участие на всички общински съветници при определяне на постоянните комисии. Т.е. броят на съветниците определя броя на председателските и заместник – председателските места. Оптимизиран е броят на постоянните комисии. Съответно и председателските и заместник-председателските места са по-малко на брой от предходния мандат. В момента групите в ОбС са четири. В този смисъл, групата на ГЕРБ като най-многобройна има три председателски места, БСП – две, Алтернативата на гражданите – две и едно председателско място за БСП. „Новото е, че след след като определихме броя на председателските и заместник-председателските места, ние единодушно приехме предложените членове на тези комисии. Не сме подлагали на съмнение или на дискусии, качествата на хората, които влизат в тези комисии“, подчерта Златанов.
Решено е за този мандат всички политически групи да имат по един заместник-председател на ОбС. Златанов обясни, че това е много важно, тъй като образуваните към Общинските съвети – председателски съвети, могат да включват или председателите на групите или заместник-председателите на ОбС. „В този смисъл, при четири групи, ако Председателският съвет се състои само от ръководителите на групи, ние бихме били пет човека. Решението е да влязат и заместник – председателите на ОбС и в този смисъл този мандат нашият Председателски съвет ще бъде от девет човека. Това ни дава едно широко представителство при обсъждане на отделните проблеми“, допълни той.

Славяна ГАЙДАРОВА

Източник: focus-news.net