Казанлък. Община Казанлък, Сдружение Бъдеще за децата и Многопрофилна болница

Казанлък. Община Казанлък, Сдружение Бъдеще за децата и Многопрофилна болница ...

В Казанлък се провежда дарителска кампания в подкрепа на АГ- отделението на Многопрофилна болница „Д-р Христо Стамболски“.

Казанлък. Община Казанлък, Сдружение „Бъдеще за децата и Многопрофилна болница „Д-р Христо Стамболски“ обявиха на пресконференция началото на Коледна дарителска кампания в подкрепа на АГ- отделението в болницата, предаде кореспондент на Радио „Фокус“.

Кампанията е под мотото „Дай живот в Казанлък - да подкрепим родилно отделение“. Целта ѝ е да бъдат набрани средства за закупуването на второ модерно родилно легло и гинекологичен стол, както и подмяна на бебешките легла в отделението, за постелъчно бельо и други консумативи за нуждите на новородените и майките. „Те трябва да дадат удобство на родилката, сигурност и адекватни условия в най-критичния и важен момент от появата на новия живот. Желанието ни е чрез проявената съпричастност мястото, където се раждат децата на Казанлък и близките населени места, да стане осъзнат избор и предпочитано от младите родители“, подчерта по време на представянето на кампанията заместник-кметът Лилия Цонкова.

Организаторите на „Дай живот в Казанлък - да подкрепим родилно отделение“ призовават всички желаещи да се включат в инициативата чрез изработване на коледни играчки, сувенири или украса за елха, да ги изпратят или занесат лично в Сдружение „Бъдеще за децата“. Предметните дарения ще бъдат предложени за покупка в рамките на специално организиран благотворителния коледен базар в центъра на града.
Желаещите детски градини и училища могат да участват и с благотворително събитие, организирано от тях, като концерт, представление, изложба и др., и с набраните средства да направят финансово дарение на банкова сметка: Банка ДСК, IBAN BG82STSA93000013794439, BIC STSABGSF, СНЦ „Бъдеще за децата“, основание: за родилно отделение.

Разпратени са писма до кметовете на съседните четири общини – Павел баня, Мъглиж, Николаево и Гурково, чиито жители също ползват услугите на болницата в Казанлък, да се включат в благотворителната коледна кампания.

Екипът на родилното отделение на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ се грижи за родилките и бебенцата на 5 общини: Казанлък, Павел баня, Мъглиж, Николаево и Гурково. През 2018 г. в отделението са се родили общо 428 деца.

Заместник-кметът Лилия Цонкова посочи, че през годините Община Казанлък и ръководството на болницата активно са търсили възможности за подобряване на материалната база на лечебното заведение. В периода 2014 г. - 2015 г. Община Казанлък реализира два мащабни проекта за въвеждане на мерки за енергийна ефективност и реконструкция, обновяване и оборудване на част от отделенията в МБАЛ, включително на родилна зала в отделение по акушерство и гинекология.

„По-добрите условия за работа в отделението създават предпоставки за привличане на повече млади лекари, неонатолози и акушерки, които да работят. От страна на Общината ежегодна практика стана и финансирането на лекари – специализанти, които са избрали да упражняват хуманната си професия в местната болница. Двама от тях работят в АГО“, подчерта управителят на болницата д-р Кети Маналова.

Тя добави, че до началото на месец ноември 2019 г. АГО не е разполагало със съвременни родилни легла, в края на месеца лечебното заведение е закупило едно със средства от собствения си бюджет, което не е достатъчно, за да функционира отделението с пълния си капацитет.

През 2014 г. Община Казанлък, МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ и Сдружение „Бъдеще за децата“ създадоха координационен механизъм целящ превенция на изоставяне на новородени. „Дейностите са насочени към повишаване на родителския капацитет и преодоляване на трудностите на семействата в грижата за децата“, каза директорът на Сдружението Мария Гинева. Организацията е инициирала дарителски кампании, чрез които е оборудвана стая за консултиране и изписване на новородени и са осигурявани консумативи за дейността на Родилно отделение.

Славяна ГАЙДАРОВА

Източник: focus-news.net