Казанлък. Шест кашона с подаръци получиха ползвателите на услугите в

Казанлък. Шест кашона с подаръци получиха ползвателите на услугите в ...

Коледни подаръци от германска неправителствена организация получиха ползвателите на услуги в дневните центрове за деца и младежи с увреждания в Казанлък.

Казанлък. Шест кашона с подаръци получиха ползвателите на услугите в дневните центрове за деца и младежи с увреждания и жилищата за настаняване от семеен тип в Казанлък от германската неправителствена организация „Рауд Тейбъл“, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. Подаръците бяха донесени от представители на организацията в Дневния център за деца с увреждания „Работилница за мечти“. От 19 години германските доброволци пътуват из различни страни в Европа в първата седмица на месец декември и носят пакети с подаръци направени от деца в Германия, които са предназначени за деца в други държави. В Казанлък пристигна президента на организацията „Рауд Тейбъл“ - Бьорн Ширма, а сред доброволците бе и българинът Дашо Венер, който от 20 години живее в Германия.

„Коледната магия“ за 2019 г. носи 173 161 колетa, които се раздават от 293 помощници на германската организация в България, Молдова, Румъния и Украйна. Подаръците са приготвени от децата на Германия за деца в детски градини, училища, домове за сираци, и младежи с увреждания. „Просто е прекрасно да видим как пакетите пристигат при децата и как показват, че ние сме част от общност, която стои отделно отвъд културните и регионални граници“, казва Сабине Занг, лидер на конвоя и главен изпълнителен директор. „В основата на коледния пакет е, че колетите идват от сърцето и те го правят по-щастливо“, посочва още Занг. Подаръците се разнасят с 38 камиона, 6 вагона и 9 други вида превозни средства.

Конвоят за коледните колети става възможен само чрез голямата ангажираност на деца, родители, дневни центрове, училища и всички помощници. Още в края на ноември всички подаръци са събрани, опаковани и натоварени за разнос. Каузата датира от 2001 г. със създаването на център в детското село на Рудолф-Валтер-Штифтунг. Към днешна дата този център в Тимишоара, Румъния, предлага квалифицирано занаятчийско обучение на 130 младежи от семейства в неравностойно положение. През декември 2001 г. първите подаръци тръгват към Румъния, където е положена основата, а оттогава всяка година доброволците пренасят детската радост в отдалечените населени места на Източна Европа.

Славяна ГАЙДАРОВА

Източник: focus-news.net