Като сложим настрана неясното говорене на политиците от единия лагер

...
Като сложим настрана неясното говорене на политиците от единия лагер
Коментари Харесай

Какво е Еврозоната? Защо ни трябва еврото? Какво ще се случи с парите ми?

Като сложим настрани неразбираемото говорене на политиците от единия лагер и доста ясното, само че съзнателно манипулативно говорене на политиците от другия лагер, в картинката с еврото у нас… не остава нищо. 

Как да се абстрахираме от тези две пречки в връзката? Как да се абстрахираме, от една страна, от умишленото заблуждаване? Как да се абстрахираме, въпреки това, и от помпозното говорене с неразбираеми термини и самодоволно опияняване от това да слушат личния си глас всякакви политици, които, наподобява, упорстват повече да наподобяват умни, в сравнение с потребни?

Като търсим информация сами, несъмнено. Но, когато в морето плуват прекомерно доста акули, е трудно; или – по по-сухоземен метод казано, когато в гората има прекомерно доста ловци…

… е мъчно да почистим информацията от платените неистини и заблуди. 

Ето една поредност от къси клипове, които коментират добре – в детайлности – какво ни чака и по-важното: ЗАЩО. 

Последното клипче е ОСОБЕНО значимо и забавно – митовете и лъжите, само че всяко нещо – по реда си…

Какво е еврозоната?



 

Защо ни би трябвало еврото? Истината е, че не ни „ би трябвало “, просто има доста плюсове. 



Вече над 140 години левът е националната валута на България. Затова е обикновено идното присъединение на страната ни към еврозоната да провокира въпроси като „ Как ще свикнем? “, „ Какво ще се промени? “ или „ Защо въобще би трябвало да го вършим? “.
 

Пътят.



Знаете ли, че българският лев е закрепен към еврото от години? А осведомени ли сте с критериите, на които би трябвало да отговоря България, с цел да стане член на еврозоната?
 

Какво ще се случи с парите ми?



Какво ще се случи с парите ни, когато България стане част от еврозоната? Къде, по кое време и по какъв начин ще можем да обменим левовете в евро? Как ще плащаме в магазина и по какъв начин ще се изписват цените на етикетите?
 

Как наподобява?



Знаете ли, че евробанкнотите имат и надпис на кирилица след влизането на България в Европейския съюз? И че лицевата страна на всички евромонети е идентична, а гърбовете са неповторими за всяка страна?
 

Лихви, заеми?



Какво ще се случи със заемите, депозитите и застраховките ни след прекосяването към еврото? Как ще се отрази то на закрепените и плаващите лихви? Ще би трябвало ли да сменяме банковите си карти? Ще има ли промени в тарифните проекти за разнообразни услуги, които употребяваме?

Защита на потребителите…



Лесно ли ще свикнем с еврото? А какъв брой време ще продължи наложителното обозначаване на цените по едно и също време в левове и евро? Кои държавни органи ще наблюдават за нарушавания и по какъв начин ще можем да се защитим при опити за злоупотреби?

За фирмите…



Как ще се отрази въвеждането на еврото на бизнеса? Кога и по какъв начин ще се приготвят работодателите за прекосяването към новата валута?

Опитът на другите страни – несъмнено е позитивен, само че както казахме нагоре – има доста очернящи и искрено лъжливи акции.



Най-разпространеният боязън, който постоянно е съпътствал приемането на еврото е, че стоките и услугите ще нарастнат стремително. Статистическите данни и опитът на 20-те страни, които към този момент са част от еврозоната, изцяло го опровергават. Значим резултат не се следи в нито една страна, приела еврото.

Последното изследване на #Евробарометър демонстрира, че поддръжката за единната валута от страна на жителите остава доста висока - 78%.

Митове… или другояче казано: ЛЪЖИТЕ за еврото, като да вземем за пример: „ Всичко ще нарастне доста! “ и други приказки за плашене. 



 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР