Като незаконосъобразна, некоректна и неморална определи досегашният директор на Патентното

...
Като незаконосъобразна, некоректна и неморална определи досегашният директор на Патентното
Коментари Харесай

Уволнената шефка на патентното ведомство: Аз не съм калинка

Като незаконосъобразна, неточна и неморална дефинира досегашният шеф на Патентното ведомство Таня Найденова заповедта за уволнението ѝ. Това разгласи самата тя на конференция в Българска телеграфна агенция. На 10 август от пресслужбата на служебния кабинет оповестиха, че със заповед на министър-председателя Гълъб Донев от длъжността ръководител на Патентно ведомство е освободена Таня Митова и на поста е назначена проф. Владя Борисова, която преди беше на тази служба.

Найденова сподели, че тази заповед е издадена без почитание към институцията Патентно ведомство и без почитание към държавността в България.

" Аз не съм калинка ", заяви уволненият ръководител на Патентното ведомство и уточни с обстоятелства, че има нужния опит и експертиза от 1997 година Абсолютно ми е необяснимо това решение на служебния кабинет, на президента може би, тъй като аз допускам, че оттова се диктуват нещата за връщането на госпожа Борисова още веднъж на това място, разяснява Найденова.

Според нея напрежението в държавната администрация е " неимоверно високо ". Служителите на патентното ведомство, по думите й, са потресени от тези смени. 

Найденова сподели, че е направила опити да бъдат потърсени от европейски институции спомагателни средства за нарастване на заплатите на заетите в Патентното ведомство, които са с брутни хонорари сред 1200 и 1500 лв., а експертизата, която упражняват, е на доста високо равнище. Това се помъчих да направя, може би тук съм сбъркала, не знам къде съм сбъркала, добави Найденова.

Тя е схванала за заповедта за уволняване по време на отпуск от секретарката си, която също е била в отпуск. По думите на Найденова проф. Владя Борисова никога не е била назначавана от постоянен кабинет. Тя беше назначена още веднъж от служебно държавното управление - на Стефан Янев, и в този момент още веднъж се назначава от длъжностен кабинет, добави Найденова и дефинира дейностите против нея като реваншистки.

" Аз съм ръководител на два месеца, назначена съм на 3 юни, без всякакво съображение и претекстове и без някой да ме извика за тези два месеца, с цел да ми разгласи, че не се оправям с работата си или не съм задоволително добра, с цел да мога да продължа да извършвам тези функционалности ", разяснява уволненият шеф на Патентното ведомство.

Тя попита кое е било толкоз значимото и неотложното за промяната й в случай, че Патентното ведомство като институция не касае директно икономическото развиване на страната, а извънредно се занимава със закрила на индустриалната собственост на България. 

" В мое неявяване ми се събират нещата и се изнасят от кабинета ми, госпожата (проф. Владя Борисова - бел. ред.) се настанява на другия ден, аз даже не съм подписала заповед за преустановяване на моята активност като ръководител на Патентното ведомство, сподели Найденова.

Тя сподели, че " няма да остави нещата в този тип ", тъй като за нея това е засегнатост за институцията и държавността. Не се прави по този начин, обърна се Найденова към служебния кабинет и сподели, че би трябвало някой да изясни аргументите за уволнението й.

Тя подсети, че Патентното ведомство е обвързвано с европейски и международни структури и посочи, че за двата й месеца работа е посетила три интернационалните форума, от които " Европейското патентно ведомство – административен съвет, Европейски патентен съд в Люксембург, който по думите на Найденова е бил неуспех за българското ръководство и това е наложило промяната на Борисова, Световната организация в Женева ". По думите на Найденова представители на тези институции са декларирали пред нея, че не е добре непрестанно да се сменят управленията на Патентното ни ведомство, защото това не е добре за страната, а тази институция е лицето на България на интернационалните конгреси. По думите ѝ по време на визитите в интернационалните институции тя е  " отишла, с цел да отбрани българските съдии в Люксембург при основаването на новия Патентен съд ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР