Като лидер, как успявате да поддържате най-високо ниво на ефективност

...
Като лидер, как успявате да поддържате най-високо ниво на ефективност
Коментари Харесай

Твърде заети? Не и в тези случаи

Като водач, по какъв начин успявате да поддържате най-високо равнище на успеваемост и работливост, когато изискванията на работа са надалеч от идеалните?

Когато нещата са постоянни, не сте изправени пред стопански усложнения и не сте подложени на стрес, произлизащ от идна среща със чиновници, на които би трябвало да кажете, че ще бъдат съкратени, животът на средностатистическият водач е добър и предвидим.

По време на рецесия обаче на напред във времето излизат положителните водачи, които скачат в окопите, един до друг със своите чиновници. За тях благополучието на техните служащи е приоритет номер едно.

През годините аз съм приказвал със стотици водачи, както положителни, по този начин и не толкоз. Това, което мога да ви кажа за първите е, че те в никакъв случай не са прекомерно заети за следните неща:

Не са прекомерно заети, с цел да слушат

Деб Мюлър, основен изпълнителен шеф на HR Acuity, споделя, че водачите, които са положителни слушатели, показват накърнимост и човещина, което оказва помощ на чиновниците им да ги видят в друга светлина, друга от тази на шефа.

„ Добрите слушатели не се опасяват да приказват по сложни тематики, като да вземем за пример неравноправие в заплащането и полов тормоз. Те не се опасяват да поемат самодейността и да стартират разговор, без значение от това какъв брой сензитивна е дадена тематика “, споделя той.

По думите му деликатното слушане изпраща сигнал, че водачът цени мненията и концепциите на своите чиновници и признава приноса им за триумфите на компанията.

Не са прекомерно заети, с цел да влагат в чиновниците си

Ако смятате, че обстановката сега е тежка, може да си визиите пред какво предизвикателство е бил изправен  Том Фийни, който поема лидерската роля в Safelite AutoGlass при започване на международната финансова рецесия през 2008 година

Докато по това време множеството бизнеси следваха общоприетата процедура за ограничение на разноските (съкращения на работни места, заледяване на заплати и тн), Фийни и неговият лидерски екип подхващат по-различен метод. В отговор на рецесията те покачват заплатите на своите чиновници и усилват бонусите.

„ Ключът към оцеляването по време на рецесия не зависи толкоз от акционерите и подобряването на оперативната успеваемост, а до слагането на вашите чиновници преди всичко. Това значи, да демонстрирате ангажираността си към тях с дейности, а освен с думи “, разяснява Фийни.

Неговата тактика приключва с триумф. За 10 година под ръководството на Фийни клиентите на компанията нарастват от 5 000 на 16 000, а продажбите и се усилват с 200%.

„ Когато се грижите за вашите хора, те се грижат за клиентите ви. Всичко си идва на мястото “.

Не са прекомерно заети, с цел да търсят противоположна връзка

Лин Херик, основен действен шеф на GreatCall, има вяра, че някои от най-ценните приноси за триумфа на компанията идват от хрумвания, до които чиновниците стигат в ежедневната си работа.

„ Лидерите би трябвало да търсят противоположна връзка от хората, от които зависи дали компанията работи – чиновниците. Обърнете внимание на провокациите, пред които са изправени те, и отделете време, с цел да ги насърчите, да им благодарите и да изслушате това, което имат да кажат. Бъдете отворени за рецензии и опитате да се свържете с тях на персонално равнище “, разяснява Херик.

Според него насърчаването на положителната работа на екипите през днешния ден е по-важно, след като и да е било, като водачите би трябвало да отделят повече време за обосноваване на своите чиновници.

„ Когато участвате в срещи на екипа вие придобивате по-добра визия за това какво усещат и мислят вашите чиновници и какво ги тормози “, споделя още той.

......................

Марсел Шуантес , създател на Leadership From the Core, за Inc.com

Редактор: Георги Георгиев

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР