Като главен прокурор съм работил само и единствено за България,

...
Като главен прокурор съм работил само и единствено за България,
Коментари Харесай

Главният прокурор Гешев скъса оставката си, очаква Сарафов да си я подаде

" Като основен прокурор съм работил единствено и само за България, за българските жители и тяхната сигурност. Може да съм допускал неточности и това е обикновено, може да съм споделил нещо непремерено. Това е моята оставка ", съобщи Иван Гешев и демонстративно скъса оставката си и я хвърли на земята.

" Ще довърша мандата си, Сарафов би трябвало да реши дали морала му, в случай че има подобен, бих го насочил да си подаде оставката поради измяната към българската прокуратура ", разгласи Гешев.

По думите му през вчерашния ден е бил поканен до 10 часа през днешния ден да подаде оставка, било е упоменато фамилията му. Ако не подаде оставка, ще бъде натиснато " enter " и да бъдат оповестени клипове. Гешев сподели, че не се опасява.

" Не знам дали съм самоуверен, само че постоянно върша неща, които считам за верни. Опитах се още от началото на мандата си да трансформира каквото мога, да подобря сигурността на хората, с битовата и проведената престъпност. Европейската комисия съобщи, че този проблем е решен. Появиха се и разследвахме каузи за тероризъм, продължихме с олигарси, които се смятаха за недосегаеми и в този момент се крият в Дубай, Сърбия, защитавани евентуално от Русия ", добави основният прокурор.

Той разяснява, че заради тези аргументи прокуратурата е била атакувана необмислено. Страната ни живее в олигархичен модел, съобщи Гешев.

" Лицето Борислав Сарафов, който сподели, че политиката би трябвало да излезе от прокуратурата, аз съм склонен и в този момент е моментът. Политиката се пробва да управлява прокуратурата в полза на користните си ползи, в този момент го прави безобразно и брутално, нарушавайки всевъзможни европейски полезности като върховенството на закона и правовата страна, множеството политици нямат обикновен морал. Преди месеци получих предложение, завоелирано, споделиха, че е от Бойко Борисов, да стана дипломат в Израел или в Турция, да имам политическа кариера вероятно в неговата партия, не го взех на съществено и очевидно тогава е почнала организацията на всичко това, което виждаме ", разяснява Иван Гешев.

Той акцентира, че опитът за атентат е бил потрес за него.

" Смятам, че това е целеустремен опит да бъда погубен. Дали това е по този начин ще покажат експертизите, към следствието ще се включат интернационалните сътрудници и истината за това ще излезе нескрито. Това, което се случва, е нападение против върховенството на закона и опит за преодоляване на правосъдната система в несъгласие с всевъзможни европейски полезности. Опит да се измести фокусът от атентата против един основен прокурор на страна от Европейския съюз в друга посока ", съобщи Иван Гешев.

Изрази вяра Борислав Сарафов да не е още дълго негов заместител и шеф на Националната следствена работа.

Изявлението на Гешев е в наличието на четирима от заместниците му. Липсва единствено петият заместител - Борислав Сарафов.

На изказването участва и градският прокурор на София Илияна Кирилова.

По закон точно СГП е способена да проверява лица с имунитет (магистрати, депутати и министри).

 



Шестима членове на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет внесоха на 12 май искане за предварителното му освобождение от поста основен прокурор поради тежко нарушаване на служебните му отговорности.

Предложението беше подписано от Георги Кузманов, Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Светла Бошнакова, Огнян Дамянов и Гергана Мутафова. В него са разказани условия към първичните дейности по следствието на гърмежа до автомобила на Гешев.

На 1 май, взрив избухна до автомобила на основния прокурор Иван Гешев, до момента в който кортежът му се движеше по пътя от Самоков към София, в региона на село Ковачевци./БНТ
Тази публикация ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР