Катар заяви днес, че няма "никакъв шанс" граждани на страната

...
Катар заяви днес, че няма "никакъв шанс" граждани на страната
Коментари Харесай

Катар: Саудитска Арабия възпрепядства наши граждани да участват в хаджа

Катар съобщи през днешния ден, че няма "никакъв късмет " жители на страната да вземат участие в тазгодишното мюсюлманско поклонение - хадж, в Саудитска Арабия, с оглед тежката дипломатическа рецесия сред двете страни, продължаваща от 2017 година, съобщи Агенция Франс Прес.

Хаджът - един от петте стълба на исляма, стартира през днешния ден в региона на Мека (Западна Саудитска Арабия) и ще продължи до петък другата седмица. Рияд отхвърли предходната седмица да е попречил идването на поклонници от Катар и съобщи, че те са добре пристигнали. Висш държавен чиновник от Катар насочи обвинявания към Рияд с изказванието, че заради затварянето на сухопътната граница със саудитското кралство и неналичието на директни полети сред двете страни никой гражданин на Катар няма да замине на поклонение в Мека. "Няма никакъв късмет жителите и жителите на Катар да заминат тази година на хадж ", сподели той пред Агенция Франс Прес.

Рияд и три арабски страни - негови съюзнички, изолират от юни 2017 година Катар - скъсали са дипломатическите връзки с тази страна и са наложили сухопътно, въздушно и морско ембарго. Те упрекват Доха по-специално, че поддържа радикални ислямистки групировки. Катар отхвърля обвиняванията. Системата от квоти, регулираща поклонението, допуска вероятното присъединяване на близо 1200 жители на Катар. Жители на тази страна обаче се оплакаха, че е невероятно да се запишат на съответния уебсайт на саудитското министерство на поклонничеството. "Регистрирането на поклонници от Катар към момента е блокирано и живеещите в Катар не могат да получат визи, защото нямаме дипломатическа задача в Рияд ", добави катарският представител.

Поклонението в Мека протича за втора поредна година измежду обвинявания в политизиране на религиозния празник. Миналата година Саудитска Арабия направи въпреки всичко жест към Катар, като смекчи изискванията за влизане на поклонници от тази страна, само че от това се възползваха едвам няколко десетки души, отбелязва Българска телеграфна агенция. Всички физически здрави мюсюлмани имат за обвързване най-малко един път в живота си да извършат хадж, в случай че имат съответните финансови благоприятни условия, припомня организацията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР