Катар и Франция сключиха споразумение с Израел и Хамас за

...
Катар и Франция сключиха споразумение с Израел и Хамас за
Коментари Харесай

Хамас и Израел се споразумяха за помощи за заложници и цивилни. Катар и Франция посредничат

Катар и Франция подписаха съглашение с Израел и Хамас за доставка на медикаменти за израелските заложници в подмяна на филантропична и здравна помощ за най-уязвимите цивилни в Ивицата Газа .

Хамас е избрана като терористична организация от Съединените щати , Европейския съюз и други страни.

Новината идва на фона на нестихваща война, която Израел разгласи на Хамас, откакто групировката при започване на октомври предходната година. Бяха убити над 1200 души, а над 240 - взети за заложници. Някои от тях бяха върнати, някои - убити, а останалите към 130 души Хамас към момента държи. Около 45 от заложниците имат незабавна потребност от медикаменти.

В сряда Катар и Франция споделиха, че помощта ще отпътува от Катар за Египет в сряда, преди да бъде пренесена през граничния пункт Рафах в Ивицата Газа.

По думите на представителя на катарското външно министерство Маджид ал-Ансари договорката значи, че " медикаментите дружно с друга филантропична помощ ще бъдат доставени на цивилното население в линията Газа, в най-засегнатите и уязвими региони, в подмяна на доставката на медикаменти, нужни за израелските пленници в Газа ".

Той не даде детайлности за размера на помощите.

Канцеларията на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че два самолета на катарските военновъздушни сили би трябвало да кацнат в сряда в Египет с медикаменти, купени във Франция въз основа на израелски лист.

По-рано Филип Лальо, началник на спешния център на френското външно министерство, който провежда напъните за оказване на помощ сподели, че договарянията се водят от седмици.

На всеки от 45-те заложници ще бъдат доставени специфични медицински пакети за няколко месеца. Международният комитет на Червения кръст ще координира дейностите на място.

Франция към момента има трима жители, арестувани в Газа, само че никой от тях не се нуждае незабавно от лекарства, сподели Лалио.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР