Късноантична гробница със стенописи е открита снощи при ремонта на

...
Късноантична гробница със стенописи е открита снощи при ремонта на
Коментари Харесай

Откриха късноантична гробница в центъра на София

Късноантична гробница със фрески е открита нощес при ремонта на тротоара на ул. "Московска ". По първични данни гробницата е от края на IV и началото на V в. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред публицисти при визитата й на археологическите разкопки при площад "Св. Неделя ", предава Българска телеграфна агенция.
Археолози стартират изследване на гробницата и на терена.
Фандъкова добави, че следва основният проектант да предложи по какъв начин да се експонира гробницата по подобаващ метод за градската среда.
За идната година са планувани средства за реорганизация на пешеходното пространство при археологическия обект до църквата "Св. Неделя ".
По време на разкопките са открити голям брой глинени съдове, както и хиляди сребърни монети. Част от забавните находки са дървена ръкохватка на меч с декорация, както и стрида от Бяло море, което насочва към богатия метод на живот на жителите от Стара Сердика.
Фанъдкова изясни, че следва изработването на архитектурния обект и построяването на площад, който да интегрира откритите остатъци. Главният проектант е подготвил заданието за архитектурния конкурс, който през ноември ще бъде разгласен.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР