Късно снощи приключиха преговорите между Европейската комисия, Европейския парламент и

...
Късно снощи приключиха преговорите между Европейската комисия, Европейския парламент и
Коментари Харесай

Мария Габриел: Договорихме нови по-модерни и справедливи правила за аудиовизуалния сектор в Европа

Късно нощес завършиха договарянията сред Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета по проверката на директивата за аудиовизуалните медийни услуги. Българският еврокомисар по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел, отговаряща по тематиката, изясни, че с последните решени механически проблеми договарянията завършват сполучливо, оповестиха от пресцентъра на Представителството на Европейска комисия в България.

Настоящите правила съществуват от края на 1980 година и са преразглеждани няколко пъти от този момент, с цел да се приспособят към непрекъснатата промяна на бранша, по-специално посредством неговата цифровизация и създаването на нови средства за достъп до аудиовизуално наличие.

Промените в директивата са многочислени и включват:

- Разширяване на някои разпореждания към платформите за видео по поръчка. Например, Фейсбук и Youtubе ще би трябвало да вкарат ограничения за отбрана на малолетните от нездравословно наличие или да предпазят необятната общност от подбудителство към принуждение или ненавист

- По същия метод отбраната на малолетните е увеличена за стратегиите на телевизионните оператори и платформите за видео по поръчка.

- Правилата за реклама са засилени за да се защитят децата от несъответствуващи аудиовизуални търговски известия, да вземем за пример за храни с високо наличие на мазнини, сол / натрий или захари. Рекламата на тютюн остава неразрешена във всички типове медии. Държавите-членки имат свободата да ползват по-строги правила, забраняващи рекламирането на алкохол.

" Европейската просвета също печели, защото телевизионните оператори ще продължат да бъдат задължени да излъчват европейски творби в най-малко 50% от зрителското време (включително национално съдържание). Услугите " Видео по поръчка " ще би трябвало да подсигуряват дял от минимум 30% от европейското наличие в своите каталози и да обезпечат добра видимост на европейското наличие в своите предложения ", разяснява българският еврокомисар Мария Габриел.

След формалното потвърждаване от Съвета и гласуването в пленарна зала на Европейския парламент, новите правила ще би трябвало да бъдат транспонирани в националното законодателство на страните членки. /novini.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР