Касите на самообслужване ще стават все по-популярни, защото създават усещането,

...
Коментари Харесай

Касата на самообслужване: по-бърза, но често ненавиждана


Касите на самообслужване ще стават все по-популярни, тъй като основават чувството, че всичко се случва бързо (снимка: CC0 Public Domain)

Ако си мислите, че касите без касиер в българските магазини имат бъгове, то би трябвало да знаете, че на други места по света е доста по-зле. „ Неочакван предмет в зоната за покупки “… „ Моля, поставете стоката върху скенера “… „ Моля, изчакайте подпомагане от оператор “ – ей такива известия честичко изскачат пред очите на дръзките консуматори, осмелили се да сканират своите покупки сами и да заплащат без помощ от касиер.

Според миналогодишно изследване измежду 1000 английски купувачи, 67% са имали конфликт с щета на касата на самообслужване. Грешките в апаратите са толкоз чести, че даже са родили десетки мемета и видеоклипове в TikTok.

„ Ние сме в 2022 година Човек би очаквал преживяването при извършване на покупки на самообслужване да бъде безупречно. Изобщо не е по този начин “, казв Силвен Шарлебоа, шеф на лаборатория за разбор на агро-храни в университета Далхаузи в Нова Скотия, който е изследвал казуса.

Клиентите не са единствените, които са разочаровани от преживяването на самообслужване. Магазините също страдат от казуса. Това повдига въпроса: за какво тази постоянно проблематична, необичана технология завладява продажбите на дребно?

Накарай клиента да свърши работата

Въвеждането на автомати за самообслужване е част от дългата история на магазините, прехвърлящи работата от чиновниците, на които би трябвало да се заплаща заплата, към клиентите, на които не се постанова да се заплаща. Тази еволюция в действителност е повода да имаме супермаркети, в които обикаляме с кошници или дори с колички.

Така вместо продавачи зад гишета да ни подават мечтаните артикули, ние обикаляме и си взимаме сами, а по-късно плащаме на касата. По-малко платени чиновници значи по-малко разноски – с помощта на това магазинът може да предложи по-ниски цени.

Опитите за въвеждане на заплащане на самообслужване датират от предишния век – по данни от някои източници още от 1988 година Според публикация на Miami Herald, по това време е въведена каса без касиер в няколко магазина Kroger. Тогава тя е тромава, сложна, изисква доста лутане в близост и като цяло е „ дървена “. Все отново фанфарите из медиите са оглушителни.

Купувачите „ се трансформират в свои лични продавачи на хранителни артикули, защото автоматизираните касови машини редуцират дългите опашки от колички и понижават разноските за личен състав на пазарите “, се споделя в едно от изданията.

Клиентите ги ненавиждат

Повече от десетилетие по-късно някои други огромни търговски центрове стартират да употребяват каси на самообслужване. Една от веригите, които имат условен триумф, е Walmart, която при започване на 2000-те се стреми да понижи разноските си поради рецесията. „ Обосновката беше напълно икономическа, не беше ориентирана към клиента “, споделя Шарлебоа. „ От самото начало клиентите ги мразеха. “

Мразят ги и до момента – може би не всички, само че забележителна част от хората. Половината от потребителите са равнодушни, само че другата половина са или във екстаз, или са гневни. Смесената реакция накара някои вериги за хранителни артикули, в това число Costco, да изтеглят автоматите за заплащане на самообслужване, които бяха конфигурирали в средата на 2000-те години.

„ Касите на самообслужване се задръстват, защото клиентите би трябвало да чакат личния състав на магазина да помогне при проблеми с баркодове, с ваучери, проблеми с заплащането и други недостатъци, които непроменяемо пораждат при доста транзакции “, споделя веригата за хранителни артикули Big Y през 2011 година, когато отстранява своите машини.

Меметата из интернет удостоверяват, че казусът не се е изпарил до момента.

Несгода за магазините

И на екипите в магазините е мъчно. Дежурни касиери притичват да оказват помощ на клиентите. Налага се постоянно да се пращат механически експерти да поправят „ бъгнатите “ каси.

Неприятното прекарване отблъсква клиентите и те желаят да пазарят другаде. А това значи загуби за търговците с каси на самообслужване.

Успоредно с това самостоятелното заплащане води до повече загуби заради неточност или кражба, в сравнение с обичайните каси. „ Ако имате магазин за търговия на дребно, където 50% от транзакциите са посредством самоплащане, загубите биха били със 77% по-високи “ от междинното, съгласно Адриан Бек, почетен професор в университета в Лестър в Обединеното кралство, който учи казуса.

Клиентите вършат неволни неточности. Но има и такива, които съзнателно крадат на автоматите за самообслужване. Там, където контролът е слаб, процъфтяват техниките за заграбване. Обичайните тактики включват несканиране на продукт, подмяна на по-евтин продукт (банани) с по-скъп (пържоли), сканиране на подправени баркодове, прикрепени към китките, или вярно сканиране на всичко и по-късно излизане без заплащане.

Няма връщане обратно

И въпреки всичко касите на самообслужване няма да изчезнат, уверени са пазарните експерти. Все повече магазини ги вкарват. Нещо повече, към този момент се опитва и с магазини, където няма дори каса на самообслужване – просто вземаш, слагаш в торбата и си тръгваш.

Повечето купувачи, които се възползват от касите на самообслужване, считат, че методът е по-бърз от обичайните касиери – въпреки да има малко доказателства в поддръжка на това. Но защото клиентите правят работата, вместо да чакат на опашка, прекарването се усеща сякаш нещата се случват доста по-бързо. И те ще продължат да употребяват касите на самообслужване.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР