Късането с руския газ е това, което направи Путин, с

...
Късането с руския газ е това, което направи Путин, с
Коментари Харесай

Цветанов: Страната ни пропусна златно време, за да постигне реална газова диверсификация

Късането с съветския газ е това, което направи Путин, с политиката по отношение на Украйна.

Виждаме, че решенията, които се взимат към този момент от доста европейски страни демонстрира, че фактически би трябвало да се спре тази взаимозависимост от Русия. Последните десетилетия Путин се стремеше да заобиколи Украйна със „ Северен поток “ и с „ Турски поток “ и тогава да прояви съответна експанзия по отношение на Украйна и желае да я трансформира като Беларус. Това сподели Цветан Цветанов ръководител на Републиканци за България в „ Денят стартира с Георги Любенов “ по Българска национална телевизия.

„ Изказването на Митрофанова от през вчерашния ден се припокрива напълно с казаното от Борисов през последните няколко месеца за „ Турски поток “. За него Кирил Петков споделя, че е един корупционен план, специалистите споделят, че той е непрогледен, което буди съмнения за някакви възможни корупционни схеми. Когато Кирил Петков приказва по този метод той го показва пред интернационалните ни сътрудници, само че във вътрешнополитически проект и във вътрешни управнически решения не реализира безусловно нищо.

„ Булгартрансгаз “ е със същото управление, пътната карта за „ Турски поток “ я няма и виждаме по какъв начин политически стартира да се приказва, че тази тръба е диверсификация за България. Това не е по този начин, има резервирани количества от Газпром – 90%, които са за години напред “, даде за образец Цветанов.

„ Никой не споделя това, което направи Бойко Борисов. Ние се лишихме от опцията да получаваме обезпечена директна такса, дали има газ или няма по остарялото трасе и от там загубихме 1,5 милиарда лева, тъкмо от това трасе, а сега ни се приказва единствено за новото трасе. Когато приказваме за диверсификация и разгръщане на газопреносната мрежа на територията на страната ние имаме една директна тръба, минаваща през България “, напомни Цветан Цветанов.

На въпрос американски полутечен газ ли е алтернативата за България и в действителност ли американците ще ни дават четири пъти по-евтин газ от съветския Цветанов съобщи, че: „ В тази сложна обстановка Америка желае да бъде солидарна с решаването на този проблем. Убеден съм, че има и други благоприятни условия, с цел да може фактически да реализираме тази диверсификация с действителното стартиране на азерския газ и количества, които да бъдат контрактувани в дълготраен проект. Каква ще бъде цената на американския газ в дълготраен проект – ние не знаем. В момента има контрактувани количества на по-ниска цена, най-малко това, което се афишира обществено от управлението на страната. Трябва да го възприемем като една солидарна стъпка от страна на нашите сътрудници.

Ако се реализира изцяло европейско решение за метода на договаряне и транзитиране на газ, през територията на Европа ще бъде по-добрият вид, тъй като знаем, че България и сега получава газ, който не е толкоз на ниска цена колкото получават други европейски сътрудници “, добави Цветанов.

„ Едностранното прекъсване на газ от съветска страна е нарушение на договорите, които съществуват и към сегашния миг. Ние имаме непредсказуем сътрудник за обезпечаването на газа за страната ни “, акцентира ръководителят на Републиканци за България.

По думите му преди време политиците взеха вярното решение да се присъединим към два съюза – Европейски Съюз и НАТО. Това ни подсигурява сигурността на страната, защото през днешния ден имаме един вакуум и некадърност да отбраняваме сами териториалната си целокупност и границите си. Този вакуум се изпълва от съюзническите сили на НАТО.

„ Путин е взел неверното решение, в неверното време и той би трябвало да знае, че в 21 век война на територията на Европа няма да бъде толерирана от Европейски Съюз, тъй като се борим за цивилизования избор – да имаме народна власт и да живеем свободно като жители на съюза “, безапелационен е той.

„ Правителството с хаоса и с дейностите си способства за това, което имаме през днешния ден като очакване за катаклизми и проблеми, които ще зародят. Имаме една инфлация, която е двуцифрено число. С про инфлационните си ограничения, дейности и политики, които имат, те ще генерират повече инфлация. Тези ограничения не са антикризисни “.

Цветанов изрази мнение, че е изменени цялостната настройка и конструкция на бюджета и акцентира, че когато се прави бюджет той постоянно има тригодишна прогноза. „ Правителството трябваше да работи със свръхпечалбата на АЕЦ, да направи поддръжка за най-уязвимите пластове от обществото и да може фактически да се върви напред и да се излезе от тази обстановка с доста по-ниска рента “, сподели още той.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР