Касъм-Жомарт Токаев си осигури 7-годишен президентски мандат начело на Казахстан

...
Касъм-Жомарт Токаев си осигури 7-годишен президентски мандат начело на Казахстан
Коментари Харесай

Касъм-Жомарт Токаев положи клетва като президент на Казахстан след внушителна изборна победа

Касъм-Жомарт Токаев си обезпечи 7-годишен президентски мандат отпред на Казахстан и през днешния ден постави клетва, откакто при започване на годината се оправи с протести поради цената на горивата, потушени с съветска помощ, и " архивира " настойника си, а през юни прокара с референдум промени и се дистанцира от Москва.
Още по темата
Анализатори считат, че Токаев е свикал предварителните избори, с цел да утвърди успеха си и да легитимира властта си преди появяването на действителни съперници или увеличение на митингите в страната. Но и в изборния ден не мина без митинги, оповестява Би Би Си, представена от Българска телеграфна агенция.

Токаев завоюва с 81,31% от подадените гласове при изборна интензивност от 69,44 на 100 и декор от петима неразпознаваеми претенденти. На предходните избори за държавен глава той беше събрал по-малко - 70,96 %. Както разясни държавният консултант Ерлан Карин, представен от ТАСС, " изборите още един път потвърдиха, че през днешния ден обществото и властта имат общо схващане за вероятностите за развиване на страната. Като цяло може да се означи, че първият стадий на огромния електорален цикъл приключи сполучливо ".

На процедура петимата съперници на любимеца играеха ролята на статисти - никой не събра повече от 3,42%, а гласувалите против всички претенденти бяха 5,8 на 100, обобщи Франс прес. Международните наблюдаващи от ОССЕ показаха страдание, че действителен плурализъм не е имало, тъй като никой от останалите претенденти не е оспорвал програмата на настоящия президент и изборът на гласоподавателите е бил стеснен. Наблюдателите регистрираха и " случаи на заплашване и набези против публицисти ", както и това, че " изискванията за издигане на кандидат-президенти са прекалено рестриктивни ", което " безразсъдно лимитира правото на жителите да се кандидатират ".

Надявайки се да обърне " нова страница " след размирна година, Токаев сподели, че на изборите се стреми към " нов мандат на национално доверие ", цитира го в. " Дейли телеграф ", акцентирайки, че " новият Казахстан ", обещан от новия водач, наподобява на " дежавю " поради все по този начин пустия политически пейзаж, безсилната съпротива и политическия напън.

Така досегашният добродушен политик циментира властта си единствено 9 месеца, откакто взелите 238 жертви кървави вълнения, почнали в западния град Жанаозен поради високата цена на живота, ознаменуваха историческо пренареждане по върховете на централноазиатската страна.

През 2019 година несменяемият водач на самостоятелен Казахстан Нурсултан Назарбаев избра Токаев за собствен правоприемник, без и през разум да му минава, че доста бързо ще бъде действително отхвърлен от основните позиции, които резервира, отстъпвайки властта: водач на ръководещата партия Нур Отан и ръководител на авторитетния Съвет за сигурност. През септември Токаев завърши отстраняването на Назарбаев като възвърне остарялото име на столицата Астана, три години откакто градът беше наименуван Нур Султан, с цел да уважи предшественика му.

Политически специалисти са на мнение, че януарските вълнения са били предизвикани частично от недоволството на казахстанците от властта, която Назарбаев запазваше до тогава, без значение от формалното й " сдаване ", разяснява в. " Гардиън ". По време на митингите стачкуващи скандираха по адрес на Назарбаев " Старче, върви си! "

Има обаче и спекулации, че в началото митингите може да са били употребявани от фракции в ръководещия хайлайф, които са водили свои борби, написа " Гардиън ". Изданието се базира на меродавен източник от бизнес кръговете, че през месеците преди януарските събития е имало растящо напрежение сред фигури, близки до Назарбаев, и други, свързвани с Токаев. Конфликтът назрявал " от известно време ", а през предходните 6 до 12 месеца са се появили " все по-големи пререкания, които сковаха вземането на решения ".

След като съумя да загърби дотогавашния си наставник, Токаев се дистанцира и от съветския президент Владимир Путин в разгара на " специфичната му военна интервенция ", макар че през януари беше поканил контингент отпред с съветски войски да помогне в потушаването на митингите. През юни Токаев влезе пряк конфликт с Путин в Санкт Петербург и отхвърли да признае сепаратистките територии в Източна Украйна, след това анексирани от Русия. През лятото Токаев съобщи на съветския си сътрудник, че няма да признае за самостоятелни страни " квазидържавни територии " като източните украински области Луганск и Донецк, напомня ДПА.

Военният съюз отпред с Русия в границите на Оперативно-наблюдателно дело - Организация на Договора за групова сигурност, който се намеси в Казахстан, е основан за взаимна отбрана, само че не и за разрешаване на вътрешни проблеми. Вероятно по тази причина Токаев показа митингите като дело на " терористи ", подготвени в чужбина, без да приведе доказателства. Всъщност недоволството в страната му потегли от увеличените цени на горивата, стартира в Западен Казахстан и бързо обхвана и други райони, " трансформирайки се в общ митинг против корупцията, бедността и неравенството ", обобщава " Гардиън ".

Сега и митингите, и изборите за президент са зад тила на Токаев. Той разполага със 7 години отпред на Казахстан, откакто " за по-малко от година удави в кръв най-мощните протести в историята на страната си, обезвреди могъщия си предходник и се изправи против Владимир Путин ", обобщи Агенция Франс Прес.

Амиржан Косанов - главен противник на Токаев на изборите през 2019 година, счита, че сянката на Елбасъ (Водача на нацията) Назарбаев още тегне над настоящия държавен глава, тъй като той е артикул на режима на своя предходник. Косанов планува, че историята отрежда нежелана роля на Токаев, който " би трябвало да почисти авгиевите обори, останали от предшественика му ".

Освен това, нахлуването на Русия в Украйна разсъни в Казахстан опасения, че Москва може да е хвърлила око на северните райони на страната, където живеят 3 милиона етнически руснаци, а границата с Руската федерация е 7500 километра.

Засега външната политика на Токаев е сполучлива: той ускори връзките на страната освен с Китай, само че и с Европа, а " януарското кръвопролитие наподобява не е отслабило интернационалните му позиции ", разяснява Агенция Франс Прес. В рамките на няколко месеца в Казахстан гостуваха Шарл Мишел, папата и Си Цзинпин.

Самата Русия регистрира, че нейният обичаен съдружник Казахстан - втората по величина стопанска система от някогашните руски републики, ненапълно е изгубил интерес към предлаганите от Москва планове за постсъветско икономическо обединяване и по-широко евразийско партньорство, отбелязва Ройтерс, цитирайки РИА " Новости ".

Макар януарските протести да провокираха огромен трус в политическата система и преразпределение на властта отпред на страната, като цяло политическата система остава в основата си непроменена, разяснява Наргис Касенова във в. " Дейли телеграф ". Както митингите, по този начин и поканването на съветски войски за потушаването им ще провокират резонанс измежду казахстанската интелигенция и обществeността във връзка с положението на страната, счита Касенова.

Част от новата история на Казахстан е и интервал в края на 20-те и през 30-те години на предишния век, когато интензивната руска индустриализация и насилствената колективизация обричат на гладна гибел над 1 милион казахстанци, напомня Би Би Си.

РСЕ разяснява, че даже Токаев да съблюдава обещанието си да не се кандидатира още веднъж, той надали ще желае някой, който не му е лоялен, да поеме кормилото през 2029 година. Тази неопределеност приготвя сцената за следващо управляемо предаване на властта, което, както се видя, не беше добре ръководено последния път, при изтласкването на 82-годишния Елбасъ Назарбаев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР