Картината на Леонардо да Винчи “Салватор мунди” („Спасителят на света“),

...
Картината на Леонардо да Винчи “Салватор мунди” („Спасителят на света“),
Коментари Харесай

Намериха изчезналата картина на Леонардо да Винчи - “Салватор мунди”

Картината на Леонардо да Винчи “Салватор мунди” („ Спасителят на света “), която наскоро бе оповестена от в. „ Ню Йорк Таймс “ за изчезнала, се намира на яхтата на притежателя й - принцът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, заяви Artnet.com, като се базира на два източника.

Картината на Леонардо е окачена в яхтата "Сирин ", принадлежаща на саудитския престолонаследник. Тя ще украсява плавателния съд, до момента в който не бъде издигнат културният център в региона на Ел-Ула в провинция Ел-Мадина, където ще бъде изложен шедьовърът, написа "Монитор ".

По данни на организация Блумбърг в последно време яхтата на принц Мохамед бин Салман се намира в региона на египетския курорт Шарм ел-Шейх.

Светът прикова вниманието си към творбата преди две години - на 15 ноември 2017 година, когато на търг в Christieʼs незнаен покупател (но още тогава се предполагаше, че става дума за принц Салман) брои рекордните 450 млн. $, правейки “Салватор мунди” най-скъпата картина в света. Целта тогава беше тя да стане част от галерия в “Лувъра Абу Даби”, само че събитието беше отсрочено.

Картината бе продадена от съветския милиардер Дмитрий Риболовлев, който пък я бе купил през 2013 година За 127,5 милиона $.

През тази година "Ню Йорк Таймс " разгласи творбата за изченала.

Съвсем неотдавна Лувърът отхвърли да включи най-скъпата картина в света в огромната си галерия с произведения на Леонардо да Винчи във връзка 500 години от гибелта на ренесансовия талант. Експертите на най-известния музей в света считат, че Леонардо не е рисувал “Салватор мунди” ( “Спасителят на света”) и платното може да взе участие в юбилейната експозиция единствено в случай че под него написа, че е направено в ателието на Леонарно, а не, че той е създател на картината. На нея Иисус е изобразен в ренесансова тога, давайки благословия с дясната си ръка и държейки кристално кълбо в лявата. Творбата е рисувана към 1500 година През XVIII в. Картината изчезва, а през 1900 година е била продадена като работа на един от почитателите на Леонардо. След реституция през 2007 година Няколко специалиста обявиха, че „ Спасителят на света “ е дело на самия да Винчи. Но в Лувъра не престават да считат, че платното е работа на ателието на Леонардо, а не на един художник.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР