Картина на Марк Шагал, открадната от дом в Ню Йорк

...
Картина на Марк Шагал, открадната от дом в Ню Йорк
Коментари Харесай

Откриха картина на Шагал, открадната преди 30 години

Картина на Марк Шагал, открадната от дом в Ню Йорк през 1988 година, бе върната на фамилията след съвсем 30 години, заяви ФБР, съобщи Би Би Си.

Творбата от 1911 година „ Отело и Дездемона “ била отмъкната от жилището на Ърнест и Роуз Хелър дружно с още десетина други платна и бижута.

Картината на Шагал била локализирана предходната година в американската столица Вашингтон, откакто притежател на изложба два пъти отказал да я купи. Той споделил на купувача да са свърже с управляващите, с цел да бъде открита чия благосъстоятелност е творбата.

ФБР поело случая от този миг.

Мъжът от Мериленд, който желал да продаде картината, я държал на таванския си етаж в продължение на години в саморъчно направена кутия от каса на врата и шперплат.

Той получил картината в края на 80-те или началото на 90-те години на XX век от различен мъж, за който се допуска, че я откраднал от вкъщи на семейство Хелър, заяви прокуратурата.

Двойката имала и други картини на Реноар, Пикасо, Шагал и Едуард Хопър. Ърнест Хелър бил пенсиониран вносител на бижута и умрял през 1998 година, а брачната половинка му – пред 2003 година

Мъжът от Мериленд, чието име не бе огласено, споделил, че възнамерява да продаде откраднатия Шагал на евентуален покупател, само че договорката се провалила след спор за цената. Затова я задържал и опитал да я продаде през 2011 година и още веднъж през 2017 година

Картината, която изобразява по какъв начин героят на Шекспир Отело държи меч, до момента в който гледа надолу към булката си Дездемона, към момента имал надпис с името на притежателите си при опитите му да я продаде, писа в. „ Вашингтон пост “.

Собственикът на галерията отхвърлил офертата, като споделил, че за такава продажба се изисква документ за благосъстоятелност и подал сигнал във ФБР.

Поради приключване на законовата отминалост на кражбата мъжът от Мериленд, и хипотетичният апаш, който е лежал в затвор за продажба на крадена благосъстоятелност, не подлежат на правосъдно гонене, показва Би Би Си. 

Картината ще бъде предадена на наследниците на същинските ѝ притежатели.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР