Кариерата на Люис Хамилтън във Формула 1 започна през 2007

...
Кариерата на Люис Хамилтън във Формула 1 започна през 2007
Коментари Харесай

Алонсо: Хамилтън имаше късмет през цялата си кариера

Кариерата на Люис Хамилтън във Формула 1 стартира през 2007 година в тима на Макларън, където той си партнира с настоящия повторен международен първенец Фернандо Алонсо.

На хартия Рон Денис и компания имаха мечтания пилотски тандем в лицето на младия и доста бърз и Хамилтън и на към този момент натрупалия опит в борбите в челото на колоната Алонсо. Динамиката сред двамата обаче доста бързо изчезна и се стартира една вътрешна война в тима, която в последна сметка разреши на Кими Райконен да измъкне купата отдолу под носа на двамата във финалния старт за годината в Бразилия.
 Марк Слейд: През 2007 в Макларън нямаше поддръжка за Алонсо Марк Слейд: През 2007 в Макларън нямаше поддръжка за Алонсо
След тази турбулентна годината, която двамата прекараха като съотборници в Макларън, където тимът в огромна степен застана по-скоро зад Хамилтън Алонсо малко или доста бе заставен да си тръгне. Испанецът избра да се върне в Рено, с който завоюва своите две трофеи през 2005 и 2006.

За страдание на Алонсо през 2008 отборът от Енстоун към този момент не беше същият и макар успехите си в Сингапур и Япония той нямаше по какъв начин да бъде част от борбата за международната купа, която още веднъж бе решена сред Макларън и Ферари. Именно Скудерията бе идната дестинация на испанеца, който мина във Ферари при започване на 2010 година.

По време на престоя си в лагера на „ Черните кончета “ той на два пъти бе доста покрай купата, само че в последна сметка и двата пъти бе надвит от Себастиан Фетел и Ред Бул. Последва едно пагубно завръщане в Макларън, за възраждането на Макларън-Хонда през 2015, след което двукратният международен първенец си взе две години отмора през 2019 и 2020.

В началото на сезон 2021 той се завърна във Формула 1 с отбора на Рено, който към този момент се споделяше Алпин и макар един подиум, в Катар през 2021 година, връзките сред него и управлението на тима се утежниха поради слабата надеждност през 2022. Именно това накара Алонсо още веднъж да смени своя отбор, този път с Астън Мартин и най-малко в първите пет старта за 2023 наподобява, че този ход на испанеца се оказва верен, за разлика от предходните му смени на тимове.

В същото време Хамилтън смени своя тим единствено един път, преминавайки от Макларън в Мерцедес в края на 2012 година. На пръв взор този ход на британеца изглеждаше неверен, само че триумфите, които той и отборът от Бракли реализираха през последните 10 години изцяло опровергаха тези подозрения. С Мерцедес Хамилтън завоюва 6 трофеи, 82 победи, 77 полпозишъна, 143 подиума и записа 47 най-бързи обиколки.

Според Алонсо неговият някогашен съотборник е извадил огромен шанс със своя трансфер от Макларън в Мерцедес, който му донесе толкоз доста триумфи. Испанецът също по този начин призна, че Хамилтън е един от най-хубавите водачи в историята на спорта и добави, че изпитва почитание към него.
 Алонсо: Титлите на Макс са по-ценни от тези Хамилтън Алонсо: Титлите на Макс са по-ценни от тези Хамилтън
„ Мисля, че той е един от най-хубавите водачи в историята на спорта и в това време имаше шанс, че разполагаше с толкоз мощна кола толкоз години – съобщи Алонсо – Когато имаш такава доминантна кола толкоз години, Михаел (Шумахер) завоюва седем трофеи, Люис завоюва седем, Макс (Верстапен) ще има три, да кажем тази година, и кой знае още какъв брой. Аз завоювах две, а във Формула 1 постоянно ти е нужна най-хубавата кола, с цел да станеш първенец. Ако Хамилтън имаше проблеми през годините в Мерцедес то Валтери (Ботас) щеше да е петкратен първенец.

„ Изпитвам голямо почитание към него. През годините постоянно сме се срещали на пистата. През тази години сме доста близко и постоянно се борим. В Австралия през цялото съревнование бяхме на не повече от две секунди един от различен, борбата е доста хубава “, сподели още испанецът.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР