Кардиохирург №1 проф. Александър Чирков продължава да оперира сърца. Той

...
Кардиохирург №1 проф. Александър Чирков продължава да оперира сърца. Той
Коментари Харесай

Кардиохирург номер едно на България Проф. Александър Чирков е категоричен: тараторът спасява сърцето в жегите

Кардиохирург №1 проф. Александър Чирков продължава да оперира сърца. Той е избавил живота на стотици пациенти. През 1986 година известният доктор направи първата трансплантация на сърце в България и на Балканите. Създател е на болничното заведение „ Св. Екатерина ”, както и на българска школа по кардиохирургия, известна в целия свят с престижа си.
– Започнаха огромните летни жеги, живакът в термометрите скочи над 35 градуса. Как да опазим сърцето си, проф. Чирков?
– Опасността е доста огромна и освен за сърцето, само че и за всички органи. Ако в палещите летни дни човек не се пази – не стои единствено на сянка, не пие повече вода, неизбежно се стига до така наречен потрес от горещините.

Първата реакция е на мозъка и хората не проумяват тази голяма заплаха. Защото най-често се стига до мощно зашеметяване и безсъзнание. Сърцето също реагира.
– По какъв метод, господин професоре?
– То стартира да работи доста бързо. Защото се губи огромно количество течност в пространството отвън клетките. И тогава се получава изсъхване на клетките в организма, в това число и на клетките на миокарда. И… сърдечен удар.
– До какъв брой може да се вдигне сърдечният пулс от огромните жеги? Възможно ли е да стигне и до 200?
– О, това е към този момент доста! Не, не е допустимо. Сърцето няма да издържи на подобен пулс, тогава споделяме, че пациентът към този момент е в шоково положение. Пулсът може да стигне и над 120 удара. Но това става, когато се губи доста вода. Примерно и в спорта. Когато спортистът тича и се изпотява, организмът му губи така наречен електролити. Тогава ударите на сърцето могат да се качат и над 120 в минута.

– Хората с високо кръвно, а в България дал господ такива, доста се плашат от летните жеги?
– Основателно, и аз бих се радвал, в случай че това ги кара да бъдат деликатни. Не е вест, че за тях горещините са още по-опасни. Без да пресилвам – могат да се окажат и съдбовни! Винаги съм повтарял на хипертониците, че по време на летните жеги би трябвало да съблюдават желязна персонална дисциплинираност – никакво излизане на открито и вървене под слънцето. Защото тези хора доста по-бързо губят извънклетъчната течност, електролитите. Винаги по време на летните горещини имаме доста повече пациенти със съществени сърдечни проблеми. Не бива да се стига до тях, те могат да бъдат предотвратени.
– Но не може тези хора да се затворят в стаите, нали вървят и на работа!

– Така е. Но полемиките по този въпрос са безсмислени. Просто те би трябвало да не помнят слънцето. Поне никакво излизане на открито без шапка, запомнете това. Препоръчвам и няколко хладни душа на ден, с цел да се балансира температурата на тялото. Когато човек се изпотява доста, наложително би трябвало да компенсира изгубената течност.

– И вие ли сте последовател на теорията, че всеки ден би трябвало да се изпива по 1,5 литра вода? Не всеки обича да го прави!

– Не литър и половина, а даже 3 литра вода би трябвало да се изпиват в горещите летни дни. На който не му харесва, ще се насилва. Няма друго избавление.

– Страдащи от сърдечни болести настояват, че морето им се отразява доста добре, тъй като на плажа навява ветрец и се охлаждат във водата?

– С ангажимента – не е проблем да стоят на пясъка, само че единствено под чадър, единствено в ранните утринни часове и след 16 часа след обяд. Защото слънчевите лъчи жулят и през чадъра. И повече влизане във водата за изстудяване на цялото тяло. При всички случаи – доста деликатно на морето! Да се седи по през целия ден на плажа, било то и под чадър, е безусловно неразрешено на хора с високо кръвно. Човешкият организъм отделя и така наречен специфични антигени, протеини (белтъци – б.р.). Те са ориентирани да уравновесят тази загуба на електролитите.

– А позволено ли е от лекарите да се спортува интензивно?

– Най-добре е в горещините човек да се откаже от какъвто и да е спорт. Мнозина не се вслушват в тази рекомендация на лекарите и имаме доста смъртни случаи от инфаркти и инсулти на спортисти.

– Сигурно в този момент ще кажете и че в жегите не трябва да се прави и секс!

– А, не! Сексът се прави у дома, какво му пречат жегите. Е, в случай че някой го прави на открито, под слънцето, това е цялостно безумие!

– Как да се избавят пациенти с трансплантирани органи!

– За тях „ избавителните ” ограничения важат с още по-голяма мощ. Излагането на слънце в горещите дни за такива хора значи удар в мозъка.

– Вие обичате ли слънцето, господин професоре?

– Всеки обича слънцето, тъй като светлината и слънцето са живот. Те водят до отделянето на едни хормони, които ни вършат радостни. Ето, събуждате се заран и виждате един бодър безоблачен ден, небето синьо, в близост зеленина, кипи живот. Как няма да сте щастливи. Но слънцето е и подло и човек би трябвало доста деликатно да се нагажда към неговия темперамент. То колкото и обилно да подарява хората с хубави страсти, може да се окаже и съдбовно за тях.

– Има ли значение с какво ще се храним в летните жеги?

– Разбира се! Аз няма да издам никаква загадка – всеки рационален човек, че даже и децата към този момент знаят, че краткотрайно човек би трябвало да се откаже от пържолите, бекона, тлъстите яхнии, лютите чорби, да не приказваме за сланината и други Само леки храни. Много салати от пресни зеленчуци. И повече вода, запомнете – повече вода! Ние, българите, имаме и една доста хубава храна, която постоянно предлагам, тъй като ще опази сърцето ви – това е тараторът. Не пропускайте ден без таратор на трапезата.

– Вредно ли е да си пие повече бира? Лятото е нейното царство!

– Е, човек може да пие и повечко бира, само че не да се напива! Което, за жалост, мнозина не съблюдават. Всеки да си знае мярката. Защото другояче се нарушава равновесието в организма, изгубва се компенсацията на електролитите.

– Мнението ви за климатиците? Непрекъснато се спори – потребни ли са, или по-скоро са нездравословни?

– Не отхвърлям, че климатиците могат да оказват помощ, като охладят пространството. Грешката на хората обаче е, че прекаляват с ниските температури и денонощното им потребление. И най-много, че в горещите дни стоят под климатика. Ето от кое място идват рисковите пневмонии. Защото в София и в огромните градове дишаме извънредно замърсен въздух. Той е кондензиран с промишлени токсини и изгорели газове от колите. Климатиците се трансформират в разплодник на големи количества микроорганизми, които ни се изливат в стаите и офисите. Тогава стартират и инфекциите. Представяте ли си освен за един здрав човек, само че и за пациент с болно сърце какво значи една зараза, донесена от климатика. Там има най-вече микроби. Ако стоите под климатика и спите под него, вие просто принудително аспирирате тези микроби. Това е изкуствено, само че умишлено разболяване.

– Според най-новите научни правила какви стойности на кръвното налягане се считат за естествени? Все още ли 80 на 120, както написа в учебниците?

– Да, има нови правила. За обикновено „ горно ” кръвно се брои 130-135, най-много до 140. Но долното наложително би трябвало да бъде под 90.

– Вашето кръвно какъв брой е, проф. Чирков?

– О, то е ниско – 110 на 66. Ще ме питате какъв брой пъти на ден го измервам. Въобще не го измервам, само че когато се случи, постоянно е такова. Затова и повече не се занимавам с него. Но по предписание кръвното би трябвало да се мери заран и вечер.

– Защо българите не престават да държат шампионата по смъртност от сърдечносъдови болести?

– О, доста фактори въздействат върху тази черна статистика. Най-важен обаче си остава неприятната храна, която ядем в България. Още: пушенето, многото пиянство и затлъстяването. Давам си сметка, че нищо ново не споделям. Белята е, че смяна в битието на българина изобщо не се вижда. Затова се стига до атеросклероза на мускула, който храни сърцето. Помпената му функционалност отслабва и се стига до задръстване на тези съдове. И инфаркт. От него се умира най-често.

Инфо: Ретро

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР