Капризите на ИТ служителите може да срещнат отпор от компаниите

...
Коментари Харесай

Променлив е балансът на силите в ИКТ индустрията


Капризите на ИТ чиновниците може да срещнат отпор от фирмите в изискванията на криза и стесняване на разноските (снимка: CC0 Public Domain)

През по-голямата част от последното десетилетие софтуерните компании обсипваха корпоративните си чиновници с тлъсти заплати и великодушни бонуси, с цел да привлекат и задържат гениите в свръхконкурентната среда, в която работят. Тази динамичност се форсира през последните няколко години, изключително към пандемията и последвалия взрив на софтуерни артикули и услуги. Но дали ще продължи?


„ Наемането… надмина всевъзможни граници. Фирмите се втурнаха да заплащат заплати, които евентуално бяха прекомерно високи или напряко отвън всевъзможни предели. Нерядко фирмите биха наели четирима или петима души за комерсиална позиция, за която в реалност са нужни единствено двама “, споделя Бил Макхарг, създател на компания за асортимент на личен състав на име Talent House.

Сега наподобява, че обстановката стартира да се охлажда. Технологичната промишленост и стопанската система като цяло са наранени от „ съвършената стихия “ – инфлация, стесняване на потреблението, страхове от криза и, дружно с всичко това, спор сред Русия и Украйна. Редица софтуерни компании, които наемаха нападателно, каскадно оповестиха съкращения през последните няколко седмици. Много други също се насочват към понижаване на разноските. Като част от ограниченията те възнамеряват да забавят или да спрат наемането на нови чиновници.

„ Няма да наемат толкоз доста хора. Ще вършат доста по-надлежна инспекция [на кандидатите]. Процесът на изявлението ще лишава доста повече време, а [компенсацията] ще стане малко по-мека “, уверен е Макхарг, чиято компания работи главно със започващи компании в ранен стадий. „ Мисля, че се връщаме към някои реалистични цифри “, прибавя той, описвайки настоящото изстудяване като завръщане към равнищата от преди пандемията. „ Корекцията рано или късно щеше да се случи. Трябваше да се случи. Сега просто не знаем какъв брой дълго ще продължи. “

За някои чиновници на механически позиции това може да значи тежък удар – освен от позиция на това какъв брой колко елементарно могат да си обезпечат мечтана високоплатена работа, само че какъв брой лостове имат за въздействие върху управлението, с цел да упорстват за характерни условия на работното място.

Опитните старши инженери в огромните софтуерни компании може би към момента имат превъзходство на пазара на труда. Но като цяло спадът вероятно ще послужи за „ инспекция на действителността “ за софтуерните чиновници, привикнали да получават всичко, което желаят, без значение дали става въпрос за офис-бонуси или за правото да работят както и където желаят.

По време на софтуерния взрив през последното десетилетие „ конкуренцията за чиновници сътвори измежду софтуерните компании куп преживявания/очаквания в стила на Дисни “, написа в неотдавнашен коментар в Twitter видният рисков вложител от Силициевата котловина Бил Гърли, ранен вложител в Uber. „ За чиновниците, които добре познават този свят, концепцията за съкращения или понижаване на разноските (или да бъдат поканени да дойдат в офиса) е напряко разкол “, добави той.

Сега шефовете на някои от най-големите софтуерни компании стартират да възприемат по-строг метод. Това допуска, че чиновниците би трябвало или да се дисциплинират, или да изоставен. Навярно желанието зад сходно държание е да се насърчи съкращаването на тези, които прекаляват с претенциите.

„ Реално видяно, евентуално има куп хора в компанията, които не би трябвало да са тук “, написа неотдавна изпълнителният шеф на Meta Марк Зукърбърг в сесия с въпроси и отговори до чиновниците. „ Част от вярата ми е, че като повиша упованията и имам по-агресивни цели, и просто малко ускорявам жегата, някои от вас може да решат, че това място не е за тях и да преценяват сами да изоставен. Този непринуден избор е допустим за мен “, сподели още шефът.

Главният изпълнителен шеф на Tesla Илън Мъск също сложи ултиматум предишния месец. Той изиска служащите, които не стоят в офиса най-малко 40 часа седмично, да изоставен компанията. Това е внезапен поврат по отношение на политиките на множеството софтуерни компании, в това число и Twitter, която Мъск сега се чуди дали да придобие или не.

Но растежът на активизма измежду служащите, подтикван от пандемията, и желанието на чиновниците да пазят своите ползи – в това число равнището на комфорт, когато са още веднъж в офиса – може да не разреши толкоз елементарно превръщане на трендовете, съгласно Уай-Вон Хътчинсън, създател на консултантската компания ReadySet. „ Търсенето на служащи в региона на технологиите и знанията към момента е световно и към момента има дефицит “, сподели Хътчинсън. „ Така че мисля, че служащите, които не желаят да се върнат в тази среда, няма да го създадат. “

Всъщност, като се огледа цялата софтуерна промишленост, спадът може да докара до по-благоприятен климат за софтуерните чиновници, които се борят за правото да работят от разстояние, съгласно Никълъс Блум, професор по стопанска система в Станфордския университет. Неговото проучване се концентрира върху проблемите на ръководството на работното място.

„ За някои промишлености като банкирането, рецесията ще даде на управлението повече лостове, с цел да принуди чиновниците да се върнат в офиса. Технологиите наподобява вървят в друга посока. В момента множеството софтуерни компании дават на чиновниците почти това, което желаят – което е към два дни в седмицата работа в офиса “, споделя Блум.

В същото време прекосяването към отдалечена работа може да се окаже нож с две остриета за доста американски софтуерни чиновници, изключително тук-там като Силициевата котловина, поради опцията фирмите да употребяват това като мотив за в допълнение понижаване на разноските.

„ Навлизаме в криза. Технологичните компании ще затегнат коланите, като съкратят офис пространството и ще наемат по-евтини служащи отвън огромните градове и в чужбина “, споделя Блум. Той загатва страни като Индия и Мексико като дестинации за „ изнесени работни места “.

В звук с това има още една наклонност – компаниите все по-често избират да наемат реализатори, вместо да ангажират непрекъснати чиновници, отбелязва Харли Липман, основен изпълнителен шеф на компанията за софтуерен личен състав Genesis10. Причината е в гъвкавостта, която този метод дава на фирмите. „ Работата въпреки всичко би трябвало да се свърши “, сподели той.

На фона на всичко това в последна сметка става видно, че ИКТ чиновниците ще би трябвало да се приготвят за забележителна промяна на курса в своята промишленост.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР