Кандидатите трябва да бъдат насочени от Агенцията по заетостта и

...
Кандидатите трябва да бъдат насочени от Агенцията по заетостта и
Коментари Харесай

Агенцията по заетостта насърчава започване на работа в друго селище

Кандидатите би трябвало да бъдат ориентирани от Агенцията по заетостта и да бъдат наети на работа по трудов контракт

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Как се намират хора

Има европейски страни, които сполучливо попълнят неналичията на пазара на труда с целенасочени тактики. В България главните решения към този момент идват от бизнеса
24 фев 2017
Месечен бюлетин: Еврофинансиране за бизнеса

" Капитал " събира информация за стратегиите, по които компании могат да аплайват, както и за средствата, които са разпределени към компании
4 яну 2017 " Насърчаване на териториалната подвижност на безработните лица " е най-новата мярка на Агенцията по заетостта, която към този момент започва. Нейният бюджет до края на годината е 42 800 лева, прецизираха за " Капитал " от институцията.

Кандидати

За поддръжка могат да аплайват безработни лица, без значение на каква възраст са, като приоритет ще имат младежи от профилирани институции или ползващи обществени услуги от резидентен вид (център за настаняване; спешен център; преходно жилище; предпазено жилище), приключили образованието си.

Кандидатите би трябвало да бъдат ориентирани от Агенцията по заетостта и да бъдат наети на работа по трудов контракт в обитаемо място, което се намира на повече от 50 км от селището по сегашния им адрес. Договорът може да е на цялостно или ненапълно работно време, прецизират от организацията.

Одобрените ще би трябвало да сменят сегашния или непрекъснатия си адрес в обитаемото място по месторабота. Тези, които ще употребяват средства за наем на жилище, не би трябвало да имат жилищен парцел в селището, където ще работят. Друго условие към тях е да не са прехвърляли благосъстоятелност върху жилищен парцел в обитаемото място по месторабота през миналата календарна година.

Финансиране и процедура

Одобрените претенденти ще получават месечно до 200 лева за период до 12 месеца. Предоставената финансова помощ е за възобновяване на част от разноските за наем на жилище, такси за ясла и детска градина, както и за интернет услуги.

Одобреният претендент би трябвало да подаде заявление-декларация по пример и да подписа контракт с по бюрото по труда. След това в период от 10 работни дни би трябвало да показа копие от трудовия контракт.

Задължение на утвърдените е да показват ежемесечно документи за осъществените разноски за такси за детски ясли, детски градини, наем на жилище, прилагане на интернет, а от бюрото по труда са длъжни в период до 10 дни по-късно да им преведат декларираната сума. Ако не изпълнят контракта си с бюрото по труда, ще би трябвало да възстановят получените дотации.

Агенцията по заетостта планува от мярката за поощряване на териториалната подвижност да се възползват 214 безработни лица, изключително такива с професионални умения. Очакванията са тази самодейност да отговори и на повишеното търсене от бизнеса на квалифицирана работна мощ. Над 2100 са претендентите по план " Родители в претовареност "

Близо 2 120 са кандидатствали по план " Родители в претовареност " на Агенцията по заетостта, който се реализира с финансовата поддръжка на оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси " 2014 - 2020. Целта на плана е да улесни връщането на работа на родители с деца на възраст от 0 до 5 години, като им даде опция да изберат детегледач.
Набирането на претенденти за детегледачи продължава, оповестяват от организацията. Желаещите безработни или неактивни лица могат да подават заявки на книжен притежател персонално във всички бюра по труда в страната. Досега такова предпочитание са декларирал 1950 претенденти.
Очакванията са с плануваните средства (20 млн. лева.) да се обезпечи поддръжка на минимум 1500 родители и минимум 1500 да бъдат наети като детегледачи. Ако остане финансов запас, Агенцията по заетостта ще разгласи нов банкет за набиране на заявки от родители, прецизират от институцията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР