Кандидатът за министър-председател на ПП-ДБ акад. Николай Денков върна папката

...
Кандидатът за министър-председател на ПП-ДБ акад. Николай Денков върна папката
Коментари Харесай

Кандидатът за премиер на ПП-ДБ върна изпълнен мандата на президента

Кандидатът за министър-председател на ПП-ДБ акад. Николай Денков върна досието с осъществявания мандат на президента. Отново студен и под напрежение звук сред представители на Политическа партия - Демократична България и президентът Румен Радев, който тъкмо преди една седмица съобщи, че вторият мандат е „ дискредитиран “и че се надява той да не бъде изпълнен.

Днес тъкмо в 11 часа на „ Дондуков “ 2 пристигна номинираният за министър председател от ПП-ДБ учен Николай Денков, който сподели на президента, че вторият мандат  ще бъде изпълнен за първи път в новата българска история ще бъде с министър председатели на ротационен принцип.

Президентът Румен Радев издаде указа за сформиране на държавно управление

Само няколко часа след срещата президентът издаде и указа, въз основа на който на следващия ден 49-ия парламент би трябвало да гласоподава кабинетът  „ Денков-Габриел “ и изрази вяра, че на следващия ден всички депутати ще гласоподават " по съвест ".

Президентът посрещана ПП-ДБ без формалности.

„ Мисля, че всички имаме потребност от усмиряване на обстановката, с цел да знаят хората, че кабинетът, Народно събрание и президентската институция работят дружно да се развива страната в интерес на хората и бизнеса “, съобщи Николай Денков.

Така досието беше върна с имена на министри, а президентът, който преди седмица разгласи втория мандат за „ дискредитиран “, през днешния ден беше спестовен в изявлението си: „ България има потребност от институции и политици, които се управляват от интереса на народа, да работят за сигурност, за правдивост и против корупцията по този начин, както чакат всички честни български жители, които да укрепват суверенитета на страната и да работят за задълбочаване на европейската интеграция. “

Мандатоносителите настояха президентът да издаде бързо указа, с който да предложи на Народното събрание проектокабинетът да бъде гласуван.

„ Бъдете сигурни, че по най-бързия метод ще издам декрет, с цел да внеса вашето предложение в Народно събрание, където да бъде гласувано „ по съвест “ от националните избраници “, добави Радев.

По най-бързия метод ще издам декрет, с цел да внеса вашето предложение в Народното събрание, уточни президентът

Няколко часа по-късно документът беше подписан.

„ Колкото до работата с президента, нямам повече какво да прибавя като се изключи че ние сме работили с него години наред, познаваме се добре, да се надяваме, че ще влезем в естествен работен режим “, съобщи Денков.

Той акцентира, че записът от съвещанието на Политическа партия, в частта за спецслужбите, е показан неточно: „ Не е правилно, че желаеме да вземем службите от Радев, ние желаеме изпълнителната власт да работи дружно със службите, тъй че да може да се свърши работата. “

Председателят на Народното събрание съобщи, че има декларирано политическо болшинство

Кандидат-премиерът съобщи че се надява на следващия ден кабинетът  " Денков-Габриел " да бъде подсилен от Народното събрание. 

На „ Дондуков “ 2  мандатоносителите бяха посрещнати и изпратени под звуците на сватбения марш от протестиращи от коалиция „ Левицата “. Възникна и напрежение с протестиращ в расо. До конфликти не се стигна.

По-късно от „ Левицата “ се разграничиха от протестиращия. Николай Денков и Мария Габриел са разискали първите си цели - законите по Плана за възобновяване и внасянето на напълно нов и уравновесен бюджет.

В постоянния кабинет ще има един вицепремиер - още веднъж на ротация. До последния миг преди оповестяването на имената в състава бяха правени промени, в това число и при Асен Василев, който получаваше и губеше номинация за вицепремиерски пост.

В кабинета ще има 18 министерства с вицепремиера и премира общо 20 позиции. 14 министри от експертната квота и петима от политическата.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР