Кандидатът трябва да е оперирал поне едно международно летище с

...
Кандидатът трябва да е оперирал поне едно международно летище с
Коментари Харесай

Срокът за оферти за концесията на летище Пловдив вече е 10 юли

Кандидатът би трябвало да е оперирал най-малко едно интернационално летище с най-малко 450 хиляди души пътникопоток за не по-малко от 5 години през последните 10

© Анелия Николова Срокът за подаване на предложения за концесията на летище Пловдив е продължен до 10 юли. Тогава ще бъдат отворени и заявките за присъединяване. Отварянето на офертите би трябвало да стане на 27 юли, а месец по-късно би трябвало и да завърши процедурата.

Такъв най-малко е актуалният проект на министерство на превоза, което беше насила поради ковид да удължи периодите. Те изтекоха на 10 април, като претендентите без изненада бяха нула на брой. Към оня миг обаче към момента не беше изцяло ясно дали срокът ще се удължи и с какъв брой или процедурата ще се приключи и по какъв начин да стана процедурно смяната, защото удължение не беше оповестено преди приключването на периода.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Сега страната прави следващ опит за отдаването на летището на концесия. Решението на Министерския съвет е от края на февруари, като се случва в извънредно тежък миг за авиацията. Пловдивското летище за малко се размина с това да има концесионер, като при предходната процедура министерството не подписа контракт с класирания на второ място пловдивски претендент.

Празният терминал

Летище Пловдив от години е проблематично. Преди повече от 10 години страната влага в него 40 млн. лева за нов пътнически терминал. То обаче не съумя да се развие и да притегли сериозен трафик и терминалът остана релативно празен. В даден миг даже спря работа нощно време. През годините там полети имаше Ryanair, които пристигнаха след интервенция на фонд, основан от общините, за промотиране на района и косвено субсидиране на полетите.

Държавата беше на път да подпише контракт за концесия през лятото на 2018 година за 35 години с китайската HNA Airport Group. Победителят обаче се отхвърли заради бизнес проблеми в личната си страна. На втора позиция тогава беше локалният претендент - пловдивското обединяване сред " Тракия икономическа зона " и транспортната компания ПИМК. Китайската оферта предвиждаше вложения от 79 млн. евро, а на пловдивското обединяване - 65.5 млн. евро.

До сключване на контракт по този начин и не се стигна, защото от министерството на превоза се оправдаха, че процедурата се е провела преди приемането на новия Закон за концесиите и че имало " основна разлика в офертите на участниците, класирани надлежно на първо и второ място " и процедурата беше прекъсната през октомври 2018 година

Какво търси страната

Сега отново се търси претендент, само че към този момент при доста по-тежки пазарни условия. Последните сметки на страната демонстрираха, че прогнозната стойност на концесията за 35 години, т.е. всички доходи на концесионера, е 100 млн. евро, като с вероятните удължавания може да доближи 132 млн. евро при 4% дисконтов %.

Победителят ще заплати еднократно 150 хиляди лева без Данък добавена стойност при започване на концесията. Негов ангажимент ще бъде да увеличи носимоспособността на пистата и на пътеките за рулиране, с цел да могат да кацат по-големи и тежки самолети. Трябва да построи карго терминал с перон и най-малко 3 стоянки, да разшири съществуващия паркинг, страничните линии на сигурност на пистата, да построи нова периметрова ограда с видеонаблюдение на нея, нова отводнителна система, хангари и така нататък

Изисканията към претендентите са участникът да е оперирал и сега да ръководи най-малко едно интернационално летище с най-малко 450 хиляди души пътникопоток за не по-малко от 5 години през последните 10. Да има регистриран капитал най-малко 1 млн. лева Балансовата стойност на дълготрайните му материални активи за последните 3 години да е най-малко 40 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР