Канал Истанбул ще обърне историческа нова страница в развитието на

...
Канал Истанбул ще обърне историческа нова страница в развитието на
Коментари Харесай

Канал Истанбул: Новият път към бъдещето на Турция

Канал Истанбул ще обърне историческа " нова страница " в развиването на Турция. Това съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган по време на тържественото полагане на основите на първия мост, който ще пресича канала. На тържествената гала в квартал Башакшехир участва и министърът на превоза и инфраструктурата Адил Караисмаилоглу, съобщи Анадолската осведомителна организация.

Канал Истанбул ще бъде издигнат паралелно на Босфора и ще свързва Мраморно с Черно море. Очаква се планът да се трансформира в най-голямата инфраструктурна самодейност в историята на Турция и да понижи фрапантно транспортното натоварване на Босфора.

Днешните действителности – като заканите за Босфора и Истанбул от възходящата морска търговия – трансфораха канал Истанбул в нужда, акцентира Ердоган, като похвали плана, който той назова " своя фантазия ".

 {{ otherArticle[0].article.title }}
От всички великански планове на турския президент Реджеп Ердо...

Подчертавайки, че броят на корабите, преминаващи през Истанбулския пролив годишно, е скочил от 3000 през 30-те години на предишния век до 45 000 през днешния ден, турският президент сподели, че прогнозите плануват до 78 000 кораба да пътуват до 2050 година, като всеки огромен транспортен съд съставлява сериозен риск за мегаполиса. В Босфора всекидневно има натоварен трафик на всевъзможни кораби.

По предварителни планове корабоплаването през Канал Истанбул ще бъде 13 пъти по-безопасно, в сравнение с през Босфора.



Според Караисмаилоглу каналът ще ускори роля на Турция в международния морски превоз, само че и ще направи доста по-безопасно корабоплаването в региона. Новият морски път ще ограничи възходящия риск от кораби, пренасящи рискови товари през Босфора, изключително петролни танкери.

В Босфора има навигационни усложнения заради внезапни завои, мощни течения и градски морски трафик, който транспортира 500 000 пасажери на ден. Предотвратяването на все по-честите произшествия и отбраната на Истанбул от всевъзможни бедствия демонстрират за какво е нужен планът Канал Истанбул, изясни турският министър.
Нов път сред Черно море и Мраморно море



Ердоган популяризира плана, предлагайки различен маршрут, свързващ Мраморно море с Черно море, както е належащо за сигурността на Истанбул на фона на възходящия корабен трафик през Босфора, един от най-натоварените морски пътища в света. " Канал Истанбул е главен план за отбрана на историческата и културна тъкан на пролива Босфор. Считаме, че канал Истанбул е план за избавяне на бъдещето на Истанбул ", съобщи Ердоган.

Каналът, който ще бъде построен от европейската страна на турския мегаполис в коридора Кючюкчекмедже-Сазлъдере-Дурусу и ще бъде дълъг към 45 километра, необятен 275 метра и бездънен 20,75 метра.

Капацитетът му ще бъде 160 кораба дневно, като се чака да сътвори забележителна икономическа стойност посредством понижаване на директните интервали и разноски, като в по едно и също време с това ще обезпечи възвръщаемост посредством събиране на такси за прекосяване.



Цената на плана ще бъде към 15 милиарда $, като новият морски път и оборудванията по него се чака да бъдат построени в границите на публично-частно партньорство.

Шест моста ще бъдат издигнати над канала, трансформирайки Истанбул в остров. Покрай новия морски път ще бъдат построени нови жилищни зони с към 250 000 жилищни здания. Канал Истанбул ще минава и по-близо до новото летище на мегаполиса, позволявайки елементарно прекачване на товари.

Очаква се планът да бъде приключен след седем години, от които с към година и половина подготвителни работи и пет години и половина строителство. Ердоган обаче се надява новият маршрут да посрещне първите си кораби още след 6 години.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР