Канадската петролна и газова компания Trillion Energy поднови интереса си

...
Канадската петролна и газова компания Trillion Energy поднови интереса си
Коментари Харесай

Trillion Energy отново иска да търси газ край Добрич

Канадската петролна и газова компания Trillion Energy възобнови интереса си към изследването за природен газ край Добрич. Заедно с неназована световна компания за търговия с сила сдружението ще проучва опциите в района на България и Турция, излиза наяве от публично известие на уеб страницата ѝ.

В него се споделя, че двете страни са подписали съглашение за „ неразкриване и шерване на поверителна информация за евентуални благоприятни условия за взаимен бизнес в Турция и във " Вранино “.
Отново взор към „ Вранино “
Основната причина компанията още веднъж да насочи старания към българския план е „ взаимното признание, че откриването на нови източници на природен газ в европейския район са от първостепенно значение “. Trillion споделя, че разпорежда очаквания след скорошния софтуерен триумф в Черно море, употребяващ технология за ориентирано сондиране с огромен обхват, и прецизира, че „ Вранино “ има обилни газови запаси, само че остава неразучен.

Още през 2014 година компанията получи позволение за търсене и изследване на газ в блок " Вранино 1-11 " край Добрич, който е с повърхност близо 400 кв. км. Тя разполага и с отчет от самостоятелна трета страна – инженерна компания Netherland Sewell & Associates Inc. – за залежите в блока. Според него има неоткрити газови ресурси от към 1.15 милиарда кубически фута (32.6 милиона кубически метра).

През април предходната година Trillion Energy разгласи, че има за цел да форсира началото на изследването във „ Вранино 1-11 “ в региона на Добрич, поради измененията в енергийната среда в България вследствие на прекъсването на доставките от съветския държавен монополист „ Газпром “ в първите месеци на войната в Украйна.

Компанията споделя, че вижда нови благоприятни условия за приемане на достъп до тръбопроводна инфраструктура в района с към този момент въведената в употреба газова междусистемна връзка Гърция – България (IGB) и в светлината на разширението на енергийната инфраструктура в Турция, България, Румъния, Унгария и Словакия.

Screenshot: Vranino1-11 Block Location Map; TrillionEnergy
Газ край Добрич
Trillion Energy е компания за произвеждане на петрол и газ с голям брой активи в Турция и България. Компанията е притежател на 49% от находището за природен газ SASB, един от първите и най-мащабни планове в Черно море; има дял от 19.6% в нефтеното поле Cendere; и блок „ Вранино 1-11, ситуиран край Добрич.

Проучванията в българския регион стартират още през 2008 година и тогава се появяват данни, че там има находища на въглища, от които може да се добие газ. Две години по-късно, при първия кабинет „ Борисов “, Министерският съвет взема решение да подписа контракт за бъдещо търсене и изследване. През 2014 година подобен е подписан с Park Place Energy Corporation (предишното име на Trillion Energy), само че решение на тогавашния министър на околната среда и водите Светлана Жекова дава зелена светлина на плана, без да му бъде направена цялостна екологична оценка. Заради това екоорганизации нападат решението ѝ в съда и три години по-късно Върховният административен съд (ВАС) постановява, че цялостният работен план, създаден от Park Place Energy Corporation, незаконосъобразно е бил оценен, вместо да се организира процедура по Оценка на въздействието върху околната среда и по тази причина анулира напълно решението на министъра.

Става въпрос за възможен рандеман на газ от доста дълбоки въглищни пластове в Добруджа, които се намират под водоносни пластове.

Добруджанският въглищен басейн навлиза в общините Каварна, Балчик, Шабла и Генерал Тошево, като визира отчасти или изцяло землищата на 28 обитаеми места в област Добрич, най-вече са селищата в Каварненско.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР