Канадската армия отказва да разкрие снайперистът, който поставя световен рекорд

...
Канадската армия отказва да разкрие снайперистът, който поставя световен рекорд
Коментари Харесай

TAC-50 е най-точният далекобоен снайпер до този момент

Канадската войска отхвърля да разкрие снайперистът, който слага международен връх за най-точен далекобоен изстрел. Най-вероятно се досещаме за евентуалните виртуози със снайпер и един съответен човек, който в никакъв случай не разкрива името си, а просто се показва като Уоли, само че по-важното е, че създателят на този изстрел и до през днешния ден носи връх за прецизен изстрел на разстояние от близо 3540 метра. Знаем, че е кадър на Joint Task Force 2 и е стрелял в Ирак през далечната 2017 година по време на гражданската война в Ирак. При сходна висока секретност ще е мъчно да намерим отговори за майстора, само че постоянно можем да приказваме за самата пушка.

Твърди се, че когато американците основават CheyTac M2000 Intervention и дават обещание акуратност от близо 1850 метра, оръжието от този формат към този момент е достигнало своя предел. Ефективният стрелец умерено може да стреля с акуратност от близо 2122 метра. По това време CheyTac се счита за най-точния снайпер във военната история.

Представянето на въпросният образец е показва на стрелкова площадка и не на полесражение, където в някои обстановки може да се изисква и още по-висока старание. М2000 оправдава тежестта си, своята подвижност, само че надалеч няма да е последната карта. Носителят на премията за най-точен изстрел от канадски боен е пушката McMillan TAC-50.

Нейната история започв да се написа в края на 80-те години на предишния век. Компанията Братя МакМилън за пушки, а по-късно и оръжейна компания МакМилън, създава TAC-50, употребявайки всички налични елементи, в това число и 50-ти диаметър патрон от лека картечница Browning. Снайперът разполага с пълнител от 5 патрона, подложен е в класическа ръчна пушка и с малко усъвършенствания може да достави много сериозна мощ. Братята съумяват да олекотят доста тежестта, употребяват прикалд изработен от фибростъкло, който може да се смъква за по-лесно носене. Добавен е триножник и според от обстановката може да се употребява оптически мерник или нощно виждане.

TAC-50 е далекобойна пушка, която може да прониква във всичко от паркирани самолети, радарни установки, камиони и всевъзможен различен личен състав. Ефективното и доказано разстояние на деяние е от близо 1800 метра, а за оптималният обхват ще би трябвало да има консултация с другите снайперисти.

През последните години тази пушка е била закупена и употребена от силите на Канада, Франция, Грузия, Израел, Йордания, Филипините, Южна Африка, Турция и Съединени американски щати, както и разнообразни военни подраздения и специфични елементи. В началото говорихме за върха, който остава на територията на Канада до този миг.

Въоръжаването на Канада се случва някъде към 2000 година и страната поръчва оптика Leupold Mark 4 16×40 mm RR/T M1. През последните години се прави поръчка на Schmidt and Bender 5-25×56 PMII телескоп. За нощни интервенции се употребява Night Force NXS 8-32х56. По думите на военни, взели участие в Ирак и Афганистан, пушката прави своето бойно кръщене по време на интервенция Анаконда през март 2002 година Арън Фери е един от стрелците на 3-ти батальон и съумява да запише прецизен изстрел на разстояние от 2310 метра. С този изстрел съумява да счупи върха от 2286 метра на пехотинеца Карлос Ханкок от Виетнам през 1967 година Логично е, че последният е съумял да направи върха си с друго оръжие.

През идващите години постоянно ще виждаме точни изстрели на разстояние от 2500 – 2600 метра, до момента в който военните не остават вцепенени от информацията за доказан изстрел на разстояние от 3540 метра. По-късно се появява и видео, което да удостовери всичко посочено. До през днешния ден се твърди, че изстрелът не може да се повтори в бойна среда. Интересен факт е, че всички тези изстрели са направени от канадци през последните години и всички залагат на TAC-50. Забавна детайлност е, че когато братята стартират работа върху това оръжие, те би трябвало да намерят ново приложение на положителната остаряла танкова картечница, която към този момент няма да бъде употребена върху купола на машината. Вместо да основават нещо ново, те просто модифицират задоволително известната и позната технология. Добавят се и патрони с експлозив, които умерено могат да пробиват по-тежка ризница и с това се получава оръжие, което може да спре безусловно всичко.

Един прецизен стрелец може да се изправи против цялостен взвод и с няколко точни изстрела да всява сериозна суматоха. Още по-неприятната вест е, че това е снайпер, който тежи едвам 11 кг, само че в същото време има силата да обезврежда бронирана техника в придвижване. Братя МакМилън вземат решение да създадат и още едно усъвършенстване, да слагат своето оръжие на най-различни полеви тествания, с цел да са сигурни, че стрелецът умерено може да мине през пъкъла, с цел да стартира своята наказателна задача.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР