Канада се обяви против използването на касетъчни боеприпаси, каквито Съединените

...
Канада се обяви против използването на касетъчни боеприпаси, каквито Съединените
Коментари Харесай

И Канада се обяви против използването на касетъчни боеприпаси, каквито САЩ обещаха на Украйна

Канада се разгласи срещу потреблението на касетъчни муниции, каквито Съединените щати дадоха обещание да дават на Украйна за нейната контраатака против съветските окупационни сили, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.


Вчера канадското държавно управление удостовери, че ще продължи да се придържа към конвенцията от Осло, която не разрешава този противоречив тип оръжие. " Ние не поддържаме потреблението на касетъчни муниции и сме ангажирани с това да бъде комплициран завършек на въздействието на касетъчните муниции върху цивилни, изключително деца ", написа в изказването.

Либералното канадско държавно управление на премиера Джъстин Трюдо излезе с тази позиция, макар че е един от най-гласовитите поддръжници на Украйна и от предходната година й даде обещание милиарди долари финансова, военна, филантропична и друга помощ, отбелязва Ройтерс.

В петък Съединените щати оповестиха, че ще дават касетъчни муниции на Украйна като част от нов пакет военна помощ за нея в размер на 800 милиона $.

Киев приветства решението на Вашингтон и даде обещание да употребява тези оръжия единствено с цел да освободи окупирани украински територии, само че не и за офанзиви на съветска земя.

Друг американски съдружник с изключение на Канада - Германия, и генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш обаче се оповестиха срещу изпращането на касетъчни муниции на Украйна.

Същата позиция показаха през вчерашния ден Испания и Англия.


Над 100 страни са страни по конвенцията от Осло, която не разрешава тези противоречиви оръжия. Съединените щати, както и воюващите Русия и Украйна, обаче не са измежду тях.


Касетъчните муниции нормално освобождават огромен брой по-малки бомби, които могат да убиват безсистемно в просторен регион. Онези от тях, които не експлодират, съставляват заплаха десетилетия след края на съответния спор, показва Ройтерс.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР