Камила Валиева е само на 15 години, но вече пише

...
Камила Валиева е само на 15 години, но вече пише
Коментари Харесай

Допинг скандал заплашва златото на Камила Валиева - детето-чудо на руското фигурно пързаляне

Камила Валиева е единствено на 15 години, само че към този момент написа история във фигурното пързаляне. Тя е рекордьор по най-голям брой точки от самостоятелно показване в къса стратегия, а единствено преди дни стана първата жена, която сполучливо извърши четворен скок на Олимпиада при присъединяване си в Китай. 

Златният орден, който съветският екип завоюва с помощта на нейното показване, обаче стои под голяма въпросителна. А повода още веднъж е Валиева. 

Състезателката е дала положителна проба за неразрешения препарат триметазидин - заради това церемонията по награждаване на участниците в отборния шампионат по фигурно пързаляне се бави към този момент четвърти ден. 

Според Inside the Games, Валиева е дала тестът си за антидопинговата инспекция още преди началото на игрите.

Триметазидин е препарат за лекуване на сърдечно-съдовата система, въведен в приложимост в Европа през 1965 година Използва се за лекуване на исхемична болест на сърцето, профилактика при пристъпи на стенокардия, звук в ушите, вертиго и др. 

Забранен е публично от WADA от 2014 година насам. Причината е, че триметазидинът усъвършенства наситеността на организма с О2 и оказва помощ за по-бързо възобновяване на тялото след съществено физическо натоварване, усилва издръжливостта и би могъл да даде конкурентно преимущество на спортистите, които го употребяват.



Препаратът е включен в класа на стимулаторите S4, в който попадат инсулинът и мелдоният, и е неразрешен за приложимост от професионални спортисти както по време на спортните интервали, по този начин и отвън тях. 

Положителните проби за триметазидин бяха повода за краткотрайното премахване от спорта на китайската трикратна олимпийска шампионка по плуване Сун Ян през 2014 година и дисквалифицирането на Надежда Сергеева от надпреварите по бобслей през 2018 г. 

Допинг свадите с съветски спортисти, прикривани от националните служби, бяха повода, заради която за повторно Русия не е показана публично на Олимпийските игри в Китай, а спортистите се състезават от името на Руския олимпийски комитет. 

Камила Валиева обаче към момента не е отстранена игрите, а въпросът с нейната допинг проба е обгърнат в цялостна неизясненост от страна на МОК. 

Валиева продължава да тренира в Китай в очакване на идния самостоятелен шампионат по фигурно пързаляне, за който е решителен любимец. 

Говорителят на комитета Марк Адамс отхвърля даже да удостовери или отхвърли, че 15-годишната шампионка е наранена от инспекцията за неразрешени вещества. Доста по-бърза беше реакцията при решението за прекъсване от надпревари на иранския скиор Хосеин Савех Шемшаки, който също даде положителен тест за анаболен стероид преди дни в Пекин. 

Причината за забавянето на решението за Валиева е обвързвано с възрастта й. Според Inside the Games, международният антидопингов кодекс съдържа " малка врата ", която третира като " предпазени лица " малолетните спортисти. 

Институциите имат право да не разкриват имената на нарушителите на допинговите правила под тази възрастова граница, а глобите против тях може да са много по-леки, да вземем за пример предизвестие вместо дисквалификация. Източници от Руския олимпийски комитет настояват пред " Комерсант ", че казусът с позитивната проба е " граничен ", без да прецизира за какво. 

Ако Валиева въпреки всичко бъде осъдена, Русия ще загуби златния си олимпийски орден във фигурното пързаляне в интерес на Съединени американски щати. 

Това е следващото разтърсване в съветския професионален спорт след рецесията, която породи след следствието против антидопинговата й организация РУСАДА през 2015 година Институцията изгуби статута си поради разкриването на тежки нарушавания при обработването на проби от спортисти, взимане на подкупи за прикриване на положителни проби и допускане на непозволена държавна интервенция от страна на съветското Министерство на спорта

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР