Към настоящия момент в Националната здравноинформационна система (НЗИС) са обработени

...
Към настоящия момент в Националната здравноинформационна система (НЗИС) са обработени
Коментари Харесай

Над 11 млн. е-рецепти издадени от въвеждането им досега

Към сегашния миг в Националната здравноинформационна система (НЗИС) са обработени и издадени 11 354 165 е-предписания, изпълнени са 10 300 000, издадените посоки са 310 000, изпълнените посоки – 270 000. Това регистрира здравният министър проф. Асена Сербезова във времето за парламентарен надзор.

В отговор на въпрос от депутата от Движение за права и свободи Джевдет Чакъров тя осведоми, че на този стадий са създадени и интегрирани с НЗИС съществени системи на разнообразни институции – това са ЕСГРАОН, Национален осигурителен институт, регистрите на БЛС и БФС, Позитивният лекарствен лист, имунизационният указател, Коронавирус регистъра и други

Министърът напомни, че у нас към този момент работи е-рецептата, която обгръща рецептите за медикаменти, заплащани от НЗОК, и така наречен бяла рецепта. По отношение на бялата рецепта проф. Сербезова посочи, че част от проблемите към консолидираното ѝ в системата не са проблем на НЗИС, а подобен, който би трябвало да се уреди нормативно. „ В момента има основана работна група в Министерство на здравеопазването и се гледа план на разпоредба, т.е. би трябвало да бъдат задължени съответните субекти да попълнят информация “, осведоми тя.

Сред към този момент работещите модули на НЗИС здравният министър загатна още е-направлението за МДД и за проучвания за COVID-19.

„ Предвиден е също е-преглед, който разрешава в действително време да се изпращат данните от извършените медицински прегледи към НЗИС, като стартирането му в употреба ще стане след излизането на наредбата “, добави проф. Сербезова и продължи: „ Е-досие, е-здравен запис – тук са създадени осем раздела, като техният брой ще се усили и с създаването на специфичен модул за е-хоспитализации, като сега в него се съдържа единствено информация за предписаните и отпуснати е-рецепти и е-направления “. От думите ѝ стана ясно още, че се планува и здравноинформационен портал, като към него в допълнение са добавени секции за записване час за имунизация и дигитален документ. Предвидени са и мобилни приложения, приложения за валидация и за евакуиране на дигитален документ, както и мобилни приложения за определяне на е-рецепти, за които са водени диалози с БЛС.

От думите ѝ стана ясно още, че до края на 2022 година следва НЗИС да бъде създадена и внедрена в цялостната си функционалност, която ще включва и консолидиране на редица регистри към нея, като националния раков указател, регистъра на хората с диабет, народен указател на инвазивна кардиология, народен генетичен указател, в това число и указател на клиничните изпитвания и скрининг.

„ Ще бъде създадена и въведена система за мониторинг и надзор след нормативните промени, които задължават всички субекти да попълнят данни и въз основа на тези данни ще се прави статистическа обработка за управнически надзор, взимане на решения, учредени на обстоятелства, данни и разбори, за да се усъвършенства ефикасността на системата и ръководството на средствата “, осведоми още проф. Асена Сербезова.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР