Към настоящия момент “Тянвън-1 е пропътувала близо 465 милиона километра

...
Към настоящия момент “Тянвън-1 е пропътувала близо 465 милиона километра
Коментари Харесай

Броени дни преди пристигането: китайската мисия Тянвън-1 засне Марс за пръв път!

Към сегашния миг “Тянвън-1 ” е пропътувала близо 465 милиона километра след изстрелването си на 23-ти юли до ден сегашен. Самото идване в орбита към Червената планета е планувано за 10-ти февруари. Според информацията, оповестена на страниците на Синхуа, всички системи на борда на станцията работят обикновено. Днес, на 5-ти февруари, тя извърши наред своята четвърта промяна на полета. 

Напомням на читателите, че “Тянвън-1 ” е сложна задача, която се състои от орбитален отсек, спускаем уред и марсоход. Кацането няма да последва неотложно след установяването в околомарсианска орбита, а е планувано за месец май. В случай че всичко мине наред, спускаемият отсек ще се примарси в равнината Утопия. Това е същият район, в който през 70-те години на предишния век кацна сполучливо американската роботизирана станция “Вайкинг-2 ”.

Гаранция за триумф няма, като държа да припомня, че от всичките опити за постигане на Червената планета, съвсем половината приключват с повреда. “Тянвън-1 ” е единствено една от трите задачи, които чакаме да дойдат в региона на Марс през този месец. Първа ще е арабската орбитална станция “Ал-Амал ”, която ще се озове в околомарсианска орбита на 9-ти февруари, а по-късно на 10-ти февруари ще последва “Тянвън-1 ”. Американският марсоход “Пърсъвиърънс ” ще извърши непосредствено кацане на Марс на 18-ти февруари, без авансово да влиза в орбита. 

Февруари е най-натовареният месец през 2021-ва година що се касае до междупланетните задачи. Освен трите пристигания към Марс, на 20-ти този месец американската сонда “Паркър ” ще прелети край Венера, а ден по-късно “Джуно ”, друга задача на НАСА, ще извърши следващото си сплотяване с Юпитер. 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР