Към момента липсват около 9 медикамента и има недостиг на

...
Към момента липсват около 9 медикамента и има недостиг на
Коментари Харесай

Около 9 лекарства липсват от аптеките, има недостиг на 82 други

" Към момента липсват към 9 медикамента и има дефицит на 82 други в аптечната мрежа ". Това съобщи на брифинг министърът на опазването на здравето Асен Меджидиев.

По думите му аргументите за това са сложни - индустриални, логистични и други

" На общо съвещание сред представители на Министерството на здравеопазването, на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули, търговци на едро, търговци на дребно, аптечна мрежа и други всички се обединихме в усилието да предотвратяваме дефицита на лекарства. Много старания са положени и от новото управление на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули ", изясни министърът.

" Взехме няколко решения. Създава се единна номенклатура на лекарствените артикули, отпускани по лекарско наставление, която ще бъде обвързвана с машинно четим продуктов код върху опаковката на всеки артикул. Това ще разреши потреблението на мобилно приложение от всеки доктор и пациент, позволяващо самичък да се осведоми за цената на лекарствения артикул. По този метод вкарваме надзор върху цените на медикаментите ", сподели още Меджидиев. Той добави, че тази номенклатура ще разреши по-бързото следене на доставяните в България и отпусканите количества лекарствени артикули.

" В момента работим по основаването на логаритъм, по който способените органи ще могат да подхващат ограничения за всеки дефицит на съответен медикамент. Оказа се, че са доста сложни факторите за дефицита на лекарства ", посочи министърът.

Меджидиев добави, че концепцията на министерството на опазването на здравето не е в глобите, а в възстановяване на контрола и попречване стигането до дефицит. " В момента липсват към 9 медикамента, само че след ограниченията, които взехме още от предходната седмица, част от медикаментите успяхме да доставим и да попаднат в аптечната мрежа ", изясни той.

Служебният министър на опазването на здравето уточни, че откритите нарушавания са доста дребни и не са повода за дефицита на медикаменти, осведоми
" Дарик ". " Причината е доста сложна. Обърнах внимание, че би трябвало да се създадат законодателни проблеми в системата за електронно следене. Там е главният проблем ", акцентира той.

Меджидиев е безапелационен, че задържане по складовете няма. " Тази осведомителна система, която сътворяваме ще помогне и на аптеките да виждат каква наличност има в складовете и да изискват зареждане ", означи той.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР