Към момента 10 лечебни заведения в Пловдивска област имат издадени

...
Към момента 10 лечебни заведения в Пловдивска област имат издадени
Коментари Харесай

Новият директор на РЗИ-Пловдив: За седмица болните с COVID с...

Към момента 10 лечебни заведения в Пловдивска област имат издадени заповеди по реализиране на активност по хоспитализация на пациенти, заболели от covid-19. Това заяви пред „ Марица “ новият шеф на РЗИ-Пловдив доктор Сийка Димчева. Тя посочи, че тези 10 здравни звена включват държавни, общински и частни лечебни заведения.

Д-р Димчева разясни, че съгласно Закона за лечебните заведения всички лечебни заведения, без значение от характера на собствеността, са равнопоставени и при предходните талази, както и сега, частните лечебни заведения са поели товара наедно с общинските и държавните.

Разкритите кревати за заболели с инфекцията са общо 342 към началото на седмицата, като 287 са предопределени за неусложнени случаи на болестта, а 55 са за интензивно лекуване. До вторник приетите в болница в Пловдивско са били 116 като 12 от тях са пациенти на интензивни грижи.

Въпреки че към момента сме надалеч от запълване на потенциала на лечебните заведения, наклонността на нарастване е тревожна, съгласно доктор Димчева. Нейна информация демонстрира, че от началото на август до края на предходната седмица регистрираните пациенти с коронавирус са 455. Към 8 август 14-дневната заболеваемост на 100 хиляди е 76.5. Седмица по-рано цената на индикатора е била 2 пъти по-ниска - 34 на 100 хиляди население.

Проверките

На този декор РЗИ-Пловдив отделя особено внимание на готовността ни като област да посрещнем предстоящото. Текат инспекции за наличността на персонални защитни средства, дезинфектанти и медикаменти в лечебните заведения. Целта е да се реагира навреме при възможен проблем.

Освен това, инспекторите на РЗИ ревизират за спазването на ограниченията, които имат за цел да лимитират разпространяването на вируса. От 1 до 9 август са тествани 28 лечебни заведения за спазването на противоепидемичните ограничения. Допълнително са протекли инспекции и за реда в коронавирус отделенията.

Извън медицинските среди за същия интервал са направени 268 инспекции на разнообразни публични обекти, към които спадат заведенията за хранене и средствата за публичен превоз. Съставени са 8 акта за открити административни нарушавания.

Ваксините като средство за преодоляване на епидемията

По мотив имунизационния развой доктор Димчева заяви положителни вести. От 1 до 9 август са сложени общо 8786 дози от противовирусните препарати. От тях 1691 са на производителя “Johnson & Johnson”. Оказва се, че ползата към имунизацията „ Янсен “ е огромен и тя е желана най-много поради бързото издаване на документ преди пътешестване. Освен това към нея се насочват и преболедували, които желаят да си слагат единствено една доза.

Хубава е и наклонността, че през миналата седмица се е поставяла най-вече първа игла. Справката на РЗИ-Пловдив демонстрира, че 5295 пловдивчани са се решили да се ваксинират против коронавирус за интервала до 8 август. 3491 пък са поставените втори дози.

Има оживление и при лицата под 18 години. Най-много и тук са първите дози, както и при възрастните. 136 деца от 12 до 18 години са били ваксинирани за първите 8 дни на август. 105 подрастващи пък са завършили с имунизационния цикъл за това време.

Готовност на лечебните заведения

Освен наложителната отбрана за личния състав, значима точка, която е съставка от Плана на Министерство на здравеопазването за справяне с пандемията, е съществуването на лекарства за лекуване на заболелите с инфекцията пациенти. Документът предписва, че Ремдесивир е главен препарат при лекуването на нуждаещите се от здравна помощ.

Според информацията, предоставена на екипа ни от доктор Димчева, към 8 август региона ни разполага с излишък от 433 флакона от лекарството. Заявеното количество от него за интервала сред 16 и 22 август е 338 флакона, посочи тя.

Всяка седмица лечебните заведения подават поръчки и рекапитулации по формуляр за употребяваните количества. Отпуснатите от Министерство на здравеопазването количества се разпределят към лечебните заведения съгласно направените поръчки. Благодарение на колаборацията сред лечебните заведения и РЗИ има опция за преразпределение на препарата по нужда.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР