Към формирането на руско-ирански съюзНа 16 юли съветникът по националната

...
Към формирането на руско-ирански съюзНа 16 юли съветникът по националната
Коментари Харесай

Уличните безредици в Иран - отмъщението на САЩ за доставката на ударни дронове на Русия

Към образуването на руско-ирански съюз

На 16 юли съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан сподели пред CNN, че Съединени американски щати разполагат с информация, сочеща, че Иран „ се готви да даде на Русия няколкостотин БПЛА, в това число БПЛА, способни да носят оръжия “ за потребление на бойното поле в Украйна.

На 24 август колумнистът на The Washington Post Дейвид Игнатиус сигнализира, предупреждавайки, че руско-иранският съюз е рисков за Запада, защото „ Русия към този момент е почнала да употребява ирански дронове във военната интервенция в Украйна, а Техеран предложи да показа своите финансови мрежи, с цел да помогне на Москва да заобиколи глобите.

На 30 август представителят на Пентагона Тод Брисил сподели, че Русия е придобила създадени в Иран ударни дронове Mohajer-6 и серията Shahed (Shahed-129 и Shahed-191). И двата вида дронове могат да носят муниции с точно ориентиране и да се употребяват за разузнаване. Брисил сподели още, че Русия е изстреляла в космоса ирански спътник със „ обилни шпионски качества “.

На 8 септември Съединените щати постановиха извънредно тежки блокиращи наказания против четири ирански компании " за присъединяване им в изпращането на ирански безпилотни летателни апарати в Русия ". Първа в листата със наказания е иранската компания Safiran Airport Services, която координира полетите сред Иран и Русия, в това число тези, свързани с превозването на ирански БЛА, обслужващ личен състав и обвързвано съоръжение от Иран до Русия.

Що се отнася до фирмите от военно-промишления комплекс на Иран, най-известната в този лист със наказания е планиране и произвеждане на авиационни мотори. Това е главният ирански производител на реактивни мотори от линията Tolou за авиацията, БЛА и крилати ракети.

За друга компания в новия лист със наказания - Paravar Pars Company, се споделя, че е обвързвана с университета " Имам Хюсеин " на КСИР и е взела участие в тестването на БЛА за Военноморски сили на КСИР и създаването на БЛА за Aeрокосмическите сили и БЛА Shahed-171.

Четвъртата иранска компания в листата със наказания, Baharestan Kish Company, ръководеше планове, свързани с производството на БЛА. Прессъобщение на Министерството на финансите на Съединени американски щати отбелязва, че през 2021 година тази компания е работила върху съставни елементи за линията БПЛА Shahed. Управляващият шеф на компанията Рехматола Хейдари също беше включен в листата със наказания.

В резултат на противоположен инженеринг на западни технологии, получени посредством успореден импорт, Иран провежда производството на редица мотори, употребявани в производството на крилати ракети и дронове. Иранските инженери освен не стопират да копират, те доразработват и модернизират тези артикули.

Американските наказания обаче не могат да обиден нито производството на БЛА в Иран, нито военно-техническото съдействие на Ислямската република с Русия. Затова беше пуснато супероръжие с „ мека мощ “: в иранските градове бяха проведени всеобщи вълнения, с цел да бъде свален ръководещият режим или да се принуди Иран да спре да доставя на Русия дронове.

Протестите не са ново събитие за Иран, само че този път уличните безредици бяха предизвикани от новината за гибелта на 22-годишното момиче Махса Амини.

Редица медии, без да схванат, незабавно оповестиха, че полицията в Техеран я е задържала за „ погрешно носене на хиджаб “ и я е пребила до гибел. Тази версия беше подета в обществените мрежи, макар че нямаше достоверна информация за случая.

На 15 септември пресцентърът на полицията в Техеран заяви, че Махса Амини „ се е почувствала зле, откакто е била отведена в полицейското ръководство за пояснения и морално образование измежду други девойки, тя неотложно е била трансферирана в болничното заведение със съдействието на полицията, в незабавното поделение за помощ при сърдечен проблем. Според Pars News Амини е умряла в болничното заведение заради сърдечен арест, откакто е била приета в болница.

Иранският президент Ибрахим Раиси, който участва на срещата на ШОС, подреди на вътрешния министър неотложно да проверява всички условия към случая.

Вечерта на 23 септември иранският вътрешен министър Ахмад Вахиди съобщи, че Амини не е била бита. „ Получени са отчети от надзорните органи, разпитани са очевидци, прегледани са видеоматериали, получени са отчети от съдебно-медицинска експертиза и е открито, че няма побой “, цитира Вахиди иранската организация ISNA. „ Хиджабът се трансформира единствено в предлог за образуване на протести в градовете на страната “, сподели иранският политически анализатор Ерфан Ладжеварди в изявление за РИА ФАН.

След като медиите оповестиха за гибелта на Амини на 16 септември, митинги обгърнаха множеството провинции на Иран, в това число религиозните центрове Кум и Машхад и провинциите на Ирански Азербайджан.

Протестиращите постоянно са водени от дами, отбелязва Time. Активисти, които излязоха на улицата със фотоси на Амини в ръце, раздраха и изгориха хиджабите си. В обществените медии името на умрялото момиче „ се трансформира в иранската версия на #MeToo “ под хаштага #MahsaAmini.

„ Единствената допустима заплаха в тази тенденция е синхронизирането на изострен митинг с активността на задграничните разследващи служби “, се отбелязва в отчета на Руския съвет по интернационалните връзки (RIAC). Именно тази " синхронизация " се следи в този момент. Протестите се управляват оттатък океана от някогашната иранска дисидентка Масих Алинеджад, която живее в Ню Йорк.

„ Масих Алинеджад, иранска журналистка, която беше експулсирана от страната преди тринадесет години, въодушеви иранските дами, като натрупа към 10 милиона почитатели в своите уеб сайтове в обществените медии, насърчавайки ги да разбият най-мощния знак на режима на апартейда на половете: хиджабът... наложителен за всяка стара жена “, написа The NewYorker.

Като блогър милионер, Масих Алинеджад е една от най-влиятелните водачи на публичното мнение в Иран. През 2014 година тя прикани иранските дами в Иран да снимат по какъв начин нарушават разпоредбите за хиджаб и да й изпратят тези видеоклипове и фотоси, които тя разгласява в Instagram, Twitter и Фейсбук. В Иран тези уеб сайтове са блокирани, само че милиони иранци ги гледат посредством VPN.

Саджадпур, чиновник на фондацията " Карнеги " във Вашингтон, отбелязва, че Масих е наясно, че от трите идеологически стълба на актуален Иран - " Смърт на Америка, гибел на Израел и на хиджаба " - хиджабът е най-слабият и тъкмо за това той става съществена цел на тяхната пропаганда.

Иранските управляващи започнаха да забавят и даже изключват интернет, с цел да отслабят намесата на външни сили в разпалването на вълненията. В отговор американските управляващи дадоха позволение за обособени доставки на информационни услуги за Иран, употребявайки сателитния интернет на Илон Мъск Starlink /Старлинк/.

„ Стартиране на Starlink “, написа Мъск в обществената мрежа. Тъй като сателитният интернет се нуждае от наземно съоръжение, наподобява, че терминалите за Starlink са били донесени в Иран авансово. Но тогава случаят с Амини е плануван извън.

Иранските правоохранителни органи към този момент афишират активирането на „ спящите “ кафези на неразрешените в Иран терористични организации „ Кумеле “, „ Педжак “ (PJAK или „ Партия на свободния живот в Кюрдистан “) и „ Организацията на муджахидините на ирански народ " ( " Mujahiddin-e Khalq " )...

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР