Към днешна дата са предложени промени за изменение и допълнение

...
Към днешна дата са предложени промени за изменение и допълнение
Коментари Харесай

„Място на работа“ и „работно място“ при работа от разстояние


Към днешна дата са препоръчани промени за изменение и допълнение в Кодекса на труда, които целят по-голяма еластичност и сигурност при работата от разстояние, в това число във връзка с организацията на здравословните и безвредните условия на труд, отчитането на работата и контрола на работното време.

Предложените промени станаха обект на засилен публичен интерес и медийно разискване. Основен акцент в тази дискусия бе подложен върху текстовете, с които се добавя уредбата по отношение на определянето на " място на работа " и " работно място " при работа от разстояние или така наречен отдалечена работа. Каква е разликата сред двете понятия, дава отговор доктор Тодор Капитанов, специалист по трудово право.

С уговарянето в трудовия контракт на съответното място на работа, от което ще се прави работата от разстояние, се основава сигурност в връзките сред страните . По този метод нито една от страните няма да има право едностранно да трансформира уговореното място на работата от разстояние . Това обезпечава опция работодателят да подсигурява безвредните и здравословните условия на труд и да реализира надзор при осъществяване на работата.

Какво на процедура значи това и разбираме ли, че „ мястото на работа„ и „ работно място “ са две разнообразни понятия в трудовото законодателство?

 istock istock

Съгласно настоящата сега нормативна уредба, „ място на работа “ е „ седалището на предприятието, с което е подписан трудовият контракт, доколкото друго не е уговорено или не следва от характера на работата “.

Посочването на „ място на работа “ е наложителен атрибут и част от минималното наличие на всеки трудов контракт. Това кардинално състояние не се трансформира посредством препоръчаното изменение на нормите, съгласно което с самостоятелния трудов контракт се дефинира и мястото на работата от разстояние, когато е друго от седалището на работодателя.

Определянето на място на работа, най-малкото във връзка с това дали същото е на територията на Република България или отвън нея, има значимо практическо значение, изключително в случай че работата се прави от чужбина и то за продължителни интервали от време.

Именно предлагането да се контракти мястото на работа, в случай че е друго от седалище на работодателя, значи на процедура независимост да се контракти друго място от където да се прави работата от разстояние . От друга страна, в случай че работата от разстояние се реализира на територията на Република България, като седалището на компанията е в София-град, а работата от разстояние преди всичко ще се прави да вземем за пример от апартамент или вила в град Варна, това би трябвало да бъде записано в самостоятелния трудов контракт.

 istock istock
С тази смяна не се лимитира нито служащия, нито работодателя. Напротив - с нея се дава по-голяма независимост за двете страни и в това време се подсигурява непоклатимост за работодателя къде може да търси своя служащ и по какъв начин да изисква от него вярна употреба на техниката и осъществяване на трудовите отговорности от това място.



Друго е наличието на понятието „ работно място “ и то не би трябвало да се обърква с понятието „ място на работа “ при работа от разстояние . Работното място по настоящото законодателство е „ помещение, завод, стая, нахождение на машина, оборудване или друго сходно териториално несъмнено място в предприятието, където служащият или служителят по напътствие на работодателя поставя труда си в осъществяване на отговорностите по трудовото правно отношение, както и място, несъмнено от дружество ползвател. При осъществяване на надомна работа и работа от разстояние работно място е домът на служащия или служителя или друго помещение по негов избор отвън предприятието. “

С новото предложение в Кодекса на труда се прави смяна и на термина „ работно място при работа от разстояние “ - ще се схваща не като целия дом на служащия, а несъмнено „ място в помещение в дома на служащия или служителя или в друго помещение по негов избор отвън предприятието, където се прави работата “ .

С други думи, в случай че в дома служащият е избрал да работи от хола си, то това ще е работното място, което би трябвало механически да бъде обезпечено и обезопасено, тъй че в това помещение работодателят или инспекцията по труда при нужда да могат да правят инспекции .

По този метод ще отпадне и неяснотата, в случай че в дома, до момента в който работим от разстояние, се случи акцидент, дали тя ще бъде трудова или битова.

Справка:

чл.66, ал.3 от Кодекса на труда

§1, т.4 от Допълнителните разпореждания на КТ
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР