Към 31 декември 2019 г. населението на област Варна е

...
Към 31 декември 2019 г. населението на област Варна е
Коментари Харесай

Близо 470 хил. души живеят във Варна, областта трета по население

Към 31 декември 2019 година популацията на област Варна е 469 885 души, което съставлява 6.8% от популацията на България и подрежда региона на трето място по брой на популацията след областите София (столица) (1 329 хиляди души) и Пловдив (667 хиляди души), и преди област Бургас(409 хиляди души), сочат данните на Национален статистически институт. В съпоставяне с 2018 година популацията на региона през 2019 година понижава с 1 367 души, или с 0.3%.

Основните фактори, които въздействат върху промените в броя и структурите на популацията, са демографските процеси - раждаемост, смъртност и миграция.

Демографската обстановка в област Варна през 2019 година се характеризира с продължаващо понижаване и застаряване на популацията и негативен натурален приръст, като в това време се усилва броят на живородените деца и коефициентът на обща раждаемост, понижава броят на умрелите лица и коефициентът на обща смъртност. Като позитивни трендове през 2019 година могат да се отчетат и намаляващата детска смъртност и продължаващия позитивен машинален приръст на популацията.

Естествен и машинален приръст на популацията

Броят и структурите на популацията се дефинират от размерите и интензивността на неговото естествено и механично (миграционно) придвижване.

Разликата сред живородените и умрелите съставлява естественият приръст на популацията. След 1990 година демографското развиване на област Варна се характеризира с негативен натурален приръст на популацията (с изключение на 2009 година). През 2019 година вследствие на негативния натурален приръст популацията на област Варна е намаляло с 1 706 души.

Намалението на популацията, измерено посредством коефициента на естествения приръст, е минус 3.6‰6. Коефициентът на естествения приръст в градовете е минус 2.1‰, а в селата - минус 11.4‰, или понижението на популацията в региона вследствие на естествения приръст се дължи най-вече на отрицателните демографски трендове в селата.

През 2019 година всички общини в област Варна имат негативен натурален приръст.

Съществено въздействие върху броя и структурите на популацията оказва и механичният приръст (нетното салдо от външната миграция), който е позитивен - 339 души. Той се образува като разлика сред броя на заселилите се и изселилите се от региона.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР