Към 20 часа в петък в четвъртия вагон на бързия

...
Към 20 часа в петък в четвъртия вагон на бързия
Коментари Харесай

Нови разкрития за инцидента! Защо се запали влакът тази нощ? Незагасен фас, късо съединение, или нещо друго? Какво се е случило всъщност?

Към 20 часа в петък в четвъртия вагон на бързия трен от София за Бургас, когато той стопира на гара Коньово, влизат тичайки трима младежи. Казват на кондукторката Фатме Хюсеин, че в трети вагон се усеща миризма на изолираност и дим.

Реакцията на Хюсеин е бърза, разпорежда се пасажерите от двата вагона незабавно да слязат. Професионализмът на транспортната бригада избавя живота на пасажерите, те са 80 души. Докато пристигна пожарната в гасенето са се присъединили началникът на влака Константин Иванов и локомотивната бригада.

Това споделя Бойчо Скробански, началник на проверяващото произшествията звено към Министерството на превоза пред “24 часа”.

Какво е провокирало страховития пожар, който подсети за нещастието във влака София – Кардам при Червен бряг на 28 февруари 2008 година Тогава в огнената буря починаха 9 души. Сега е дребният демон, казвали железничари, тъй като влакът е бил спрял на гарата. Ако е бил в придвижване и то в сектор, който разрешава 100 км в час, не се знае какво е можело да се случи.

Скробански споделя, че е рано за съществена версия, следва изгорелите вагони да бъдат закарани в техническото хранилище в Пловдив и тогава ще стартира същинската работа по отменяне на хипотези, с цел да се стигне до повода. Досега е юридически образен оглед на овъглените вагони.

Имало е късо съединяване и то е било мощно, с цел да се възпламени вагонът и толкоз бързо да изгори, счита шефът на проверяващото звено. Ще се търси стопилка, с цел да се проверява дали е първична или вторична. Тоест – в случай че се окаже, че късото съединяване е било вторично, то повода за запалването е друга. По всяка възможност пожарът не е станал незабавно, допустимо е да е имало тлеене и по време на престоя на Коньово  да е станало възпламеняването. От течението пък е горящ и четвъртият вагон. Огънят е тръгнал обратно, а не към предните два вагона и локомотива.

Предстои да се изследва оборудването под рамата, да се влезе в командното табло. Трябва да се види изпод, тъй като високото напрежение върви под рамата, споделя Скробански. Прави усещане, че рамите са провиснали, както във влака София-Кардам, споделя още той.

Предстои да се гледат паспортите на вагоните, протоколите от проверките, кой ги е правил, спазени ли са технологиите.

Едва след тогава ще се създадат рекомендации към железопътния транспортьор, към Националния орган за сигурност – Изпълнителна организация “Железопътна администрация”, с цел да се избегне повтаряне, в случай че казусът е механически.

Не е правилно да се вади версия, съобщи пък шефът на “БДЖ – Пътнически превози” Пламен Пешаров. В момента проверяват три групи – проверяващия служител на реда, звеното на Министерството на превоза и работна група на БДЖ, назначена от Пешаров.

Според специалистите на БДЖ не изключват версията пожарът да е тръгнал и от тоалетната.  От този край не може късо съединяване да е провокирало запалването, защото там елтаблото е 25 волта, споделя Пешаров.  Не се изключва никоя версия, даже и тази пожарът да е тенденциозен, макар че е малко евентуално.

“Най-важното е, че няма жертви, че транспортният личен състав е реагирал бързо, справил се е перферктно”, съобщи той.

Двата вагона са минали ремонт през 2015 година, единият – капитален, при което се разглобява целият, а другият – междинен.
loading... #SC_TBlock_381491 a { font-family: Roboto!important; }
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР