Калиграфски интерпретации на стихове от обичаните бургаски автори Христо Фотев,

...
Калиграфски интерпретации на стихове от обичаните бургаски автори Христо Фотев,
Коментари Харесай

Морето пише красиво утре в центъра за модерно изкуство Библиотека

Калиграфски тълкования на стихове от обичаните бургаски създатели Христо Фотев, Петя Дубарова, Иван Пейчев, Агоп Мелконян, Стефан Тинтеров, Ваньо Вълчев, Недялко Йорданов, Диана Саватева, Лорис Мануелян, Динко Динков, Калина Тельянова и Яна Вълчева са събрани в изложбата „ Морето написа красиво ”. Тя ще бъде открита на следващия ден, 12 януари, с вернисаж от 17 до 20 часа.

Изложбата е осъществена с креативна стипендия от Национален фонд „ Култура " на Маргарита Дончева и показва нейни произведения и калиграфски опити на възпитаници от креативното ателие „ калИГРАфия ”, провеждащо се в Регионална библиотека „ Пейо Яворов “. В него участваха Айсел Йълмаз, Ваня Тодорова, Диана Фъртунова, Георги Йорданов, Десислава Николова, Елеонора Василева, Жечка Доброволова, Илиана Карамитева, Катя Поповска, Кристияна Владимирова, Христиана Бурмова.

„ Поезията на бургаските поети е вдъхновяващият подтик, който провокира създателите да основат своите креативен тълкования. Калиграфията и поезията са прояви на креативната същина в мига на съзерцанието. Искрени и неподправени, те не търпят условности и непотребни придвижвания. Морето е знак на нашата психика – дълбока, безкрайна, преносима, люшкаща се в стихии и покой. Стремежът на изложение посредством изобразяване на словото е най-близкото и налично креативно чувство в актуалния ни свят. Буквеният знак, еволюирал във времето като притежател на просвета и цивилизация, е повсеместен облик за интерпретация и търсене на хармония… ”, споделят създателите.

Изложбата ще гостува до 23 януари в изложбена зала на Регионална библиотека „ Пейо Яворов “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР