Днес, 13 май 2024 г., в зала 2Г.201 на Русенския

...
Днес, 13 май 2024 г., в зала 2Г.201 на Русенския
Коментари Харесай

Русенският университет се включи в Европейската седмица на общественото здраве

Днес, 13 май 2024 година, в зала 2Г.201 на Русенския университет се организира среща полемика със студенти акушерки на тематика: „ Как акушерките обезпечават бъдещето на публичното здраве в България? “ По този метод катедра „ Здравни грижи “ към Факултет Обществено здраве и здравни грижи на Русенския университет се включва в Европейска седмица на публичното здраве, която се организира от 13 до 17 Май 2024 година. Европейската седмица на публичното здраве (EUPHW) е самодейност на Европейската Асоциация на публичното здраве и се осъществя с поддръжката на Европейското Регионално Бюро на Световната здравна организация (СЗО). Това е годишна самодейност, почнала през 2019 г, в която и Русенският университет „ Ангел Кънчев “ се включва интензивно всяка година.

Срещата-дискусия беше открита от проф. Иваничка Сербезова, която сподели, че присъединяване на Русенския университет в Европейската седмица на публичното здраве се е трансформирало в традиция. Тази полемика ще подчертае най-важните акушерски действия, които обезпечават здравето на дамите и бебетата в България, уточни още тя.

Ас. Даниела Лютакова прегледа консолидираното на здравето в политическия дневен ред – и по-конкретно, майчиното и детско опазване на здравето като основни цели на бъдещото публично здраве. В полемиката беше споделена съществена информация за значимите преимущества на акушерския модел на грижа. Целта бе да се подчертае ролята на акушерката като фактор за публичното здраве и да се увеличи информираността за нуждата от повече акушерски практики и повече запас за акушерките в България. Студентите също изрекоха своите усещания и отзиви за това по какъв начин могат акушерките да повлияят публичното здраве у нас и от какво се нуждаят, с цел да реализиран положителни резултати.

Програма за плануваните събития на Катедра „ Здравни грижи “ към ФОЗЗГ при Русенски университет „ Ангел Кънчев “ за дневните тематики на тазгодишната Европейска седмица на публичното здраве:

 Вторник, 14 май: Психично здраве: Хората в центъра

Инициатива за психологичното здраве: Студентите по здравни грижи в помощ на състудентите си.

10:00-12:00, фоайето на Ректората

Инициативата „ от студенти за студенти “, проведена от ас. Даниела Лютакова и ас. Юлияна Георгиева цели да даде главните насоки за положително психологично здраве на студентите, които да се разпространят в локалната общественост. Дейността в границите на това събитие ще подчертае смисъла на грижите за психологичното здраве в интервали на стрес – по какъв начин да се оправят със напрежението по време на сесия, а и ще насърчи студентите да работят интензивно върху своето психологично здраве и да потърсят квалифицирана помощ, в случай че е належащо. Ще бъдат споделени съществени препоръки за самопомощ и поддържане на положително психологично здраве. По време на събитието бъдещите експерти по здравни грижи ще проведат къса анкета по отношение на това кои са най-значимите провокации пред психологичното здраве на студентите в Русенски университет и по какъв начин считат те, че им се отразява потреблението на обществени мрежи.

Линк към събитието: https://www.facebook.com/share/6t7WLV36ZHHcwxpL/

 Четвъртък, 16 май: Здраве през целия живот: Разбиване на силози

Първите 1000 дни. Каква е ролята на акушерките и медицинските сестри за по-добро публично здраве?

Онлайн събитие

10:00-17:00

Поредица от изявления във фейсбук страницата на катедрата, които обрисуват значимата роля на експертите по здравни грижи за реализиране на положително публично здраве. Поредицата ще подчертае значимостта на здравните грижи и нуждата от повече запас за профилактична и превенционна активност. Ще бъдат споделени съществени акценти от дейностите на сестрите и акушерките, които са в интерес на публичното здраве в България.

Линк към събитието: https://www.facebook.com/share/6t7WLV36ZHHcwxpL/

 Петък, 17 май: Следващото потомство: Общественото здраве през днешния ден и на следващия ден

Бъдещето на акушерките и медицинските сестри у нас – положителният образец на новото потомство сестри и акушерки в Русенски университет.

Онлайн събитие

10:00-17:00

Инициативата ще включи представяния на над 5 от студентите в Катедра Здравни грижи, които ще споделят своето въодушевените да следват специалностите и усещанията си от специалността.

Линк към събитието: https://www.facebook.com/share/6t7WLV36ZHHcwxpL/

Европейската седмица на публичното здраве има за цел:

• Да подчертае значимостта на публичното здраве и да способства за едно по-отворено общество в границите на Европа.

• Да увеличи осъзнаването и да разшири съществуващите хрумвания във връзка с пет характерни общественоздравни тематики в сходство с водещите Европейски организации.

• Да способства за създаване на доверие и новаторски подходи за съдействие сред всички експерти в областта на публичното здраве на локално, национално, районно и Европейско равнище.

От понеделник до петък, всеки ден от Европейската седмица на публичното здраве през 2024 година ще се концентрира върху друга дневна тематика.

• Понеделник, 13 май: Здравето е политически избор: Начало на полемиката

• Вторник, 14 май: Психично здраве: Хората в центъра

• Сряда, 15 май: Планетарно здраве: Глобален метод

• Четвъртък, 16 май: Здраве през целия живот.

• Петък, 17 май: Следващото потомство: Общественото здраве през днешния ден и утре
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР