kaldata.comС преполовяването на ноември, всяка година дните някак зловещо ни

...
kaldata.comС преполовяването на ноември, всяка година дните някак зловещо ни
Коментари Харесай

Песента All I want for Christmass е вредна за психиката, твърдят психолози

kaldata.com

С преполовяването на ноември, всяка година дните някак злокобно ни напомнят… Идва Коледа. Добре, може би не за всички е чак толкоз злокобно, само че даже да не го осъзнавате, тревога към Коледа, коледното извършване на покупки и най-много коледните песни постоянно има, съгласно изказванията на клиничния психолог Линда Блеър.

Според нея, коледните песни могат да ни накарат да се усещаме „ в клетка “, да покачат общите равнища на стрес на организма и обостря тревогата.

„ Когато по радиото зазвучат първите коледни песни, автоматизирано в мозъка ни се заражда нотка терзание, че още веднъж идва време да купуваме дарове за всякакви хора, да организираме тържества, да приготвяме пътешестване, в случай че няма да посрещаме празника вкъщи, да се събираме с близки хора, които може би не харесваме чак толкоз, колкото се чака от нас… „, споделя психологът. Освен това, постоянно се случва че непрекъснатото подсещаме за идващите празници, може да обостри персоналната и обществената тревога на хората, изключително в случай че за тях празниците не са изключително прелестен стадий от годината или се постанова да ги прекарат в самотност.

Блеър също изяснява, че хората, които работят в магазини и търговски центрове по време на празничния сезон, са принудени да слушат едни и същи песни непрекъснато – клишираните, изтъркани до мъчителна простащина коледни класики като „ All I Want for Christmass “. В резултат на това, чиновниците се пробват непрестанно да заглушат песните в главата си, с цел да могат да се съсредоточат в работата си. „ Те просто изразходват цялата си сила, с цел да не ги чуват “, отбелязва тя.

Според изследване на Лондонският университет, слушането на коледни песни още веднъж и още веднъж може да докара до „ резултата на познатост “, по-известен в научната литература като „ резултатът на експозицията “. Това е феномен в логиката на психиката, при който хората са склонни да избират едно нещо единствено тъй като го усещат познато.

„ Има една U-образна връзка сред времето, през което слушаме коледна ария и следваща ни реакция към нея “, декларира доктор Виктория Уилямсън, психолог, водещ на изследването пред NBC News.

Уилямсън добавя, че даже и да ни е харесвала някаква ария за избран интервал от време, многократното слушане лишава от прекарването и ни кара да се усещаме отегчени от нея. Разбира се, това важи за всички песни, а освен коледните. Вероятно на всички е познато това чувство на вътрешно дразнение, простащина и изтърканост, когато на публично място или по радиото зазвучи ария, която към този момент сигурно сме чували няколко стотин пъти. Според психологът, резултатът от това може да бъде освен просто дразнение – не е изключено и тази непрестанна тревога, възприятие за необщителност, натраплива цикличност и повтаряемост да обостри в допълнение обществената ни тревога, изключително в случай че към този момент изпитваме такава.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни цени
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР