Какво е жената без чаровна усмивка? И най-красивото лице изглежда

...
Какво е жената без чаровна усмивка? И най-красивото лице изглежда
Коментари Харесай

10 от най-полезните храни и напитки за красиви зъби

Какво е дамата без чаровна усмивка? И най-красивото лице наподобява студено и статично без обаянието, което тя му придава. А какво е усмивката без красиви зъби? Това изобщо не е усмивка. И в случай че природата е била задоволително великодушна към вас и ви е дарила с бели, здрави и вярно подредени зъби, вие несъмнено може да се смятате за погалени от Бога.

Какво ви остава оттук насетне? Ами най-важното: да поддържате зъбите и венците си здрави. Ако пък ориста ви е ощетила и вие сте принудени да криете кривите и развалени зъби зад усмивката, в актуалната дентална медицина към този момент има какви ли не разновидности те да се поправят и разкрасят, тъй че да се сдобиете с мечтаната визия.

И отново ще настава моментът, когато ще би трябвало да се учите по какъв начин да поддържате новата си усмивка. Нищо, че в аптеките и дрогериите към този момент има безчет средства, с които заран, вечер и по обяд да предпазвате и поддържате зъбите си бели и красиви. Ние пък ще ви дадем скъп лист с 10-те най-полезни храни, чиято всекидневна приложимост в менюто по най-вкусния метод може да направи усмивката ни още по-блестяща.

1. Твърди плодове и зеленчуци

 10 от най-полезните храни и питиета за красиви зъби

Морковите, ябълките, краставиците и цвеклото съдържат доста потребни за зъбите и за венците витамини и микроелементи, като бетакаротин, витамини от групата В, D, E, K, С, РР, калций, калий, магнезий, натрий, фосфор, йод, флуор, желязо, кобалт и сребро, които възстановяват кръвообращението във венците и доставят нужните за здравето на зъбите калций и фосфор. Нашите зъби и венци са „ капризни “ от меката и обработена храна и по тази причина са престанали да действат обикновено. В резултат са се появили кариесът и нарушеното кръвообращение. Само няколко по-твърди зеленчука или подове на ден, и на венците ви е обезпечен добър масаж, а на зъбите – избавление от отлаганията. Освен това такива зеленчуци подтикват отделянето на слюнка, която промива устната празнина и понижава количеството микроби и бактерии в нея.

2. Листни зеленчуци

 10 от най-полезните храни и питиета за красиви зъби

В състава на тези зеленчуци влизат значими освен за зъбите, само че и за целия организъм витамини от групите В, Е, А, С, РР, калий, калций, магнезий, йод, натрий, фосфор, желязо, бета-каротин и фолиева киселина. Зеленчуците укрепват освен зъбите, само че и имунитета, спомагат за здравината на кръвоносните съдове, усъвършенстват процесите на кръвообразуване и отстраняват кървенето на венците. Магданозът и лукът имат естествени антибактериални, освежаващи и унищожаващи миризмата дейности. Техният сок прониква в труднодостъпните места, избелва зъбите, отстранява плаката, укрепва и масажира венците.

3. Горски плодове

 10 от най-полезните храни и питиета за красиви зъби

Френското грозде, гроздето, горската ягода и боровинката са богати на неповторимото комбиниране от органични киселини, пигменти и пектини, те съдържат витамините PP, А, групите В, С, Е, Н, бета-каротин, калций, магнезий, натрий, калий, фосфор, желязо, йод и флуор. Сокът на някои от тях се предлага за профилактика от кариес. Например сокът от боровинки, с помощта на бактерицидното си деяние, защищава от поява на кариес. Смята се, че съставените елементи на соковете от тези плодове блокират достъпа на бактериите към зъбния гланц. Гроздето може да се приема и като профилактика на кариес, защото съдържа цялостен комплект от минерали и микроелементи, които оказват благотворно влияние на зъбите и венците. Освен това в него има субстанции, които блокират жизнеността на болестотворните микроби в устната празнина.

4. Ядки

 10 от най-полезните храни и питиета за красиви зъби

В състава на ядките влизат всички незаменими аминокиселини, полиненаситни мастни киселини, витамини А, В, С, D, Е, Р, както и калий, калций, магнезий, фосфор и други минерални детайли, определящи високата им хранителна стойност. Освен това кашуто съдържа неповторимо вещество, способно да унищожава бактерии, разрушаващи зъбния гланц. То има антибактериални, антисептични, тонизиращи свойства и облекчава зъбобола. Кедровитe ядки пък съдържат ванадий, който подтиква развиването на костната тъкан, и фосфор, който взе участие във образуването и съхранението на зъбите и на костите, и играе значима роля в активността на мускулите и нервните кафези, както и калций, който е основен съставен елемент на костите и зъбите. Бадемите съдържат субстанции, подобряващи положението на зъбите и венците, също така работят обезболяващо и антиспазмастично.

5. Млечни артикули

 10 от най-полезните храни и питиета за красиви зъби

Наред с калция, калия, магнезия и витамините А, В и D, потребни за нашия организъм, млечните артикули оказват несъмнено въздействие и върху зъбите. Млякото да вземем за пример намалява количеството сероводород, който е главен фактор, пораждащ неприятна миризма в устата и бързо повдига равнището на pH, а фосфатите, калцият и казеинът подкрепят минерализацията на зъбите. Сиренето може да се счита за ефикасно средство за профилактика на кариеса, защото то покачва с 60% концентрацията на калций в зъбния гланц и усилва размера на слюнката. Изварата съдържа белтъчини, млечна киселина, желязо и магнезий. Тя се усвоява доста добре от организма, а солите на калция и фосфора в нея вземат участие в образуването на костна тъкан, в храненето на нервната система и в образуването на хемоглобин в кръвта.

6. Морски артикули

 10 от най-полезните храни и питиета за красиви зъби

От диетична позиция морските артикули се считат за идеалната храна, защото са богати на микроелементи и витамини, преди всичко калций, фосфор, флуор, витамини В1 и D, чието незадоволителното наличие предизвиква трошливост на костната тъкан, болести на зъбите и венците. Тези детайли усъвършенстват тена на лицето и заздравяват косите, те оказват помощ на организма да укрепва имунната система. В състава на скаридите влизат леко усвояемите от организма калций, тиамин, рибофлавин, натрий, калий, магнезий, фосфор, желязо и манган. Високото наличие на калция и флуора въздейства на профилактиката на зъбните болести и венците, защото таман тези минерали служат като източник за строителство на костите, растежа и съхраняването на зъбите, стопират образуването на зъбна плака и разрушаването на емайла. Практически всеки тип риба е богат на калций, селен и флуор. Но най-вече се ценят морската риба и другите морски артикули, които с помощта на високото наличие на йод и калций обезпечават противокариесната отбрана на зъбите.

7. Яйца

 10 от най-полезните храни и питиета за красиви зъби

Кокошото яйце съдържа белтъчини, мазнини, въглехидрати, 12 съществени витамина и съвсем всички микроелементи. Съдържащият се в него витамин D е източник на фосфор и оказва помощ да се предотврати увреждането на зъбите, а яйчната черупка е съвършен източник на калций, който обаче се усвоява мъчно от организма. Използвайки натрошената черупка на яйце обаче, може да се избавите от кървене на венците и да извършите зъбите си по-здрави.

8. Мед

 10 от най-полезните храни и питиета за красиви зъби

Всички знаем какъв брой потребен е медът за здравето, той е освен мощен източник на сила и средство за повишение на имунитета, само че оказва помощ за здрави зъби. В меда изключително в огромно количество са витамините от групите В и С, той има антибактериални свойства, оказва общоукрепващо и подмладяващо деяние на организма, а използването на восъчна пита способства за ликвидиране на зъбите и стерилизация на устната празнина, лекува ефикасно стоматита и възпалението на слизистите тъкани. Прополисът лекува парадонтоза, кариес на зъбите и инфектиране на венците. Според учените той понижава количеството ензими, помагащи на бактериите да се прикрепят към зъбната повърхнина. Освен това в прополиса са открити към 100 детайла, обезпечаващи отбраната на зъбите.

9. Чай

 10 от най-полезните храни и питиета за красиви зъби

Както черният, по този начин и зеленият чай са доста потребни за зъбите, с помощта на веществата в тях, блокиращи развиването на бактериите. Антиокислителят катехин, влизащ в състава на чая, убива бактериите, предизвикващи кариес и неприятния мирис в устата, което значи, че изпивайки чаша чай след хранене, ние освежаваме дъха и чистим устната празнина от бактерии, като по този метод пазиме венците и укрепваме зъбите.

10. Вода

 10 от най-полезните храни и питиета за красиви зъби

Питейната вода също почиства зъбите, защото е обогатена с флуор, който въздейства позитивно на зъбите. Флуорираната вода укрепва емайла на зъбите и препятства появяването на кариес, затруднява образуването и натрупването на зъбна плака, потиска жизнеността на микроорганизмите, което води до намаление на насъбраните органични киселини в устната празнина. Всички тези артикули ще окажат позитивно въздействие освен на зъбите ви, а ще наситят организма ви с витамини и минерали, потребни за здравето. Когато вашите зъби и венци станат здрави и мощни, то и усмивката ви ще е по-честа, а значи – и настроението ви ще е обезпечено!

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР