Какви са причините за настинка през лятото?Когато се касае за

...
Какви са причините за настинка през лятото?Когато се касае за
Коментари Харесай

Кои вируси причиняват настинка през лятото?

Какви са аргументите за простуда през лятото?

Когато се касае за простуда, повода за нея винаги е вирус, без значение от сезона, през който е настъпила. Със стоплянето на времето вирусите, които предизвикват множеството настинки, са склонни да се променят.

Ентеровирусите предизвикват голям брой летни настинки, отключвайки признаци, които засягат горните дихателни пътища като хрема и болки в гърлото, както и стомашни проблеми. Ентеровирусите са по-разпространени през летните месеци, в сравнение с риновирусите, които са по-често срещани през по-студените месеци. Антибиотиците не могат да лекуват настинки, само че лекуването в домашни условия може да помогне за облекчаването на признаците.

Какви са признаците на простуда през лятото?

Повечето летни настинки предизвикват признаци, сходни на тези на настинките през зимните месеци, като е допустимо да включват:

Хрема;
Кашлица;
Запушен нос;
Главоболие;
Усещане за налягане в синусите;
Възпалено гърло;
Отпадналост;
Мускулни болки;
Кихане.
Много зимни настинки не предизвикват тресчица, изключително при възрастни, само че летните инфекции, дължащи се на ентеровируси, могат да причинят неочаквана тресчица.

Въпреки че е публикувано мнението, че летните настинки са по-тежки или по-продължителни от зимните, съществуват малко клинични доказателства в поддръжка на това изказване. Повечето летни настинки, както и зимните, отминават в границите на няколко дни и не изискват лекуване. Някои ентеровируси обаче предизвикват други болести с разнообразни признаци. Те включват:

Херпангина, която предизвиква дребни мехури по устата и гърлото, както и неочаквана треска;
Болестта ръка-крак-уста, която предизвиква признаци, сходни на херпангина, като се изключи това, че мехурите също са на ръцете и краката, като е допустимо да зародят и грипоподобни симптоми;
Конюнктивит, който предизвиква отичане и зачервяване на едното или двете очи.
Рядко ентеровирусите могат да причинят съществени и евентуално животозастрашаващи болести, като менингит и миокардит.

По какво се разграничава лятната простуда от алергиите?

Може да бъде мъчно да се направи разлика сред простуда и алергии, изключително когато признаците се появят в сезона на алергиите. Някои значими разлики включват:

Треска. Алергиите към субстанции (алергени) във въздуха, като прахуляк и полени, не предизвикват треска;
Момент на заболяване. Алергиите нормално пораждат незабавно щом човек влезе в контакт с алерген. Например, обещано лице може да се почувства зле незабавно щом стартира сезонът на полените;
Продължителност на болестта. Настинките, даже тежките, нормално не престават по-малко от 10 дни, до момента в който алергиите могат да продължат доста седмици;
Модел на признаците. Страдащите от алергии може да виждат, че техните признаци се усъвършенстват на закрито или когато употребяват климатик или въздушни филтри;
Изтощение. Настинките нормално предизвикват безсилие и отмалялост, до момента в който алергиите рядко предизвикват тези оплаквания;
Мускулни болки. Алергиите могат да причинят главоболие и болежка в лицето, само че не предизвикват необятно публикувана мускулна болка;

Реакция на медикаменти. Антихистамините оказват помощ при доста алергии, само че нормално не оказват помощ при признаци на простуда.
В какво се състои лекуването с домашни средства на простуда през лятото?

Никое лекарство не може да се оправи с вирусите, които предизвикват множеството летни настинки. Въпреки това, набор от лекувания е допустимо да помогне със признаците. Тези лекувания включват:

Деконгестанти за подкрепяне на кашлица и конгестия;
Лекарства за кашлица;
Лекарства без рецепта за облекчение на болката и температурата, като ацетаминофен (парацетамол) и ибупрофен;
Парни душове за облекчение на конгестията;
Използване на овлажнител по време на сън за намаляването на сухотата на въздуха и за повлияване на кашлицата.
Необходимо е постоянно консултирането с доктор преди даването на лекарство на бебета и дребни деца. Също по този начин е значимо избягването на смесването на няколко медикаменти, в случай че това не е препоръчано от лекаря.

Някои данни сочат, че билковите медикаменти могат да оказват помощ при някои признаци. Медът, да вземем за пример, може да помогне при кашлица, до момента в който цинкът може да помогне за редуциране на времето на настинката. Никога обаче не трябва да се дава мед на бебе под 1 година.

Въпреки това, всички билкови медикаменти крият известни опасности и към момента няма задоволително проучвания, които да поддържат безапелационно успеваемостта на тези лекувания. Поради тази причина е жизненоважно консултирането със експерт преди пробването на различно лекарство.

Понякога настинките могат да причинят вторични инфекции. Например, някои деца развиват ушни инфекции след простуда. Антибиотиците могат да лекуват тези вторични инфекции, породени от бактерии. Важно е обаче да се означи, че антибиотиците не лекуват простуда. Използването им за тази цел може да направи антибиотиците по-малко ефикасни с течение на времето, което способства за антибиотичната устойчивост на бактериите.

Какви са рисковите фактори за възникването на простуда през лятото?

Настинка през лятото поражда при контакт на здрав човек с вируси от телесни течности на инфектиран човек, като слюнка, носен секрет или изпражнения. Например, в случай че болно лице кихне в своята ръка и по-късно се ръкува с различен човек, вирусът може да се популяризира, написа puls.bg.

По същия метод, в случай че дребни частици изпражнения се задържат в плувни басейни и други публични места, това също може да докара до разпространяване на ентеровирус. Повече от 200 разнообразни типа вируси могат да причинят настинки и продължителността на времето, през което са заразни, варира. Обикновено инфектиран човек популяризира инфекцията, когато има температура и най-малко един ден по-късно. Настинките най-често са заразни, когато признаците им са тежки. Повечето заболели лица са заразни за няколко дни.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР