- Какви са постиженията на Изследователския комплекс за транслационна невронаука

...
- Какви са постиженията на Изследователския комплекс за транслационна невронаука
Коментари Харесай

Академик Дроздстой Стоянов: Извършихме първата функционална ...

- Какви са достиженията на Изследователския комплекс за транслационна невронаука към МУ-Пловдив от стартирането му през 2015 година до в този момент?

- През този интервал извършихме първата функционална магнитно-резонансна томография в България благодарение на стимулни задания от клиничната процедура. Впоследствие методите за процесна обработка на данните бяха създадени посредством многократни специализации на сътрудниците в чужбина и курсове, извършени в МУ-Пловдив. Преди нас са правени опити за приложение на функционална МРТ единствено в неврохирургията. От 2017 година насам вкарваме и метода на протонната магнитно-резонансна спектроскопия в психиатрията. В резултат на тези старания са осъществени над 50 изявления в значими реферирани интернационалните списания с импакт фактор и три монографии във водещи университетски издателства в чужбина. Тези достижения са невиждани за историята на психиатрията в България. 

- Какво съставляват транслационните невроизобразителни проучвания и за какво въвеждането на невробиологичните маркери в психиатрията ще бъде революционна стъпка в развиването на здравната просвета? 

- Транслационните проучвания разрешават интеграция на молекулярни, изобразителни и клинико-психопатологични измервания, посредством които да се изградят така наречен " номотетични мрежи " от годни маркери за диагноза, прогноза и лекуване, сходно на останалите медицински специалности.

- В диагностиката на кои болести са използвани транслационните невроизобразителни проучвания?

- Приложими са в диагностиката на всички психози, афективни разстройства, тревожни и депресивни положения, аутизъм, въобще целия набор на психиатричната нозология.

- Какви вероятности за лекуване се откриват посредством приложението им?

- Главните вероятности са свързани с предикция на фармакотерапевтичния отговор, т.е. с установяване на самостоятелна прецизна терапия. Друго определящо поле е ранната диагностика и намеса при висок риск за тежки психологични разстройства. 

- Овладяването на невроизобразителната методика ще увеличи доста конкурентоспособността на учените от МУ-Пловдив, само че допустимо ли ще е необятното приложение на този вид проби в България, щом други специалисти не ги владеят? Какво следва за родната психиатрия - МУ-Пловдив ли ще е първоизточник на една голяма иновация?

- Нашите проекти са ориентирани към огромно образование на последващи генерации експерти в МУ-Пловдив и в страната в границите на Националната тактика за психологично здраве 2030 година, съфинансирана по ПВУ (План за възобновяване и резистентност на Европейската комисия).

- Поддържате партньорства на интернационално равнище с разнообразни университети. Пример за това е плановото предложение за увеличение на научния потенциал в региона на невропсихиатрията на МУ-Пловдив, което планува продан на познания с университетите в Лозана (Швейцария), Виена (Австрия) и Милано (Италия) по план " Европейски научни мрежи ". Какви резултати очаквате от плануваните по плана действия? 

- Очакваме преодоляването на нови способи за разбор на мултимодални данни, взаимни изявления в интернационалните издания и планови оферти.

- Възможностите пред Вашия екип и изобщо в полето на невропсихиатрията наподобяват безкрайни, само че какви провокации отчитате пред научната активност в региона през околните 5 година? 

- Основните две провокации са реализирането на връзка сред Стратегическата стратегия за просвета и нововъведения на МУ-Пловдив, в която е включено направлението за транслационна невронаука и Националната тактика за психологично здраве. Това ще разреши интеграция на секторните политики в опазването на здравето, образованието и науката.

- Изследователският комплекс за транслационна просвета (ИКТН) от 2015 година най-вече с създаването и усъвършенстването на ФМРИ проби ли се занимава? Може ли да разкажете малко повече за връзката му с плана?

- ИКТН е основан по оперативна стратегия " Конкурентоспособност " на българската стопанска система. В него сплотяват своите старания експерти по неврология, психиатрия, неврохирургия, анатомия, патофизиология и други. В техните изследвания са включени структурна МРТ, електрофизиологични и молекулярни способи. Това е неповторим мултидисциплинарен екип, образец за синергия в генерирането на нови познания и технологии за опазването на здравето.

ВИЗИТКА

Академик Дроздстой Стоянов е началник на Катедрата по психиатрия и здравна логика на психиката на МУ-Пловдив, както и началник на направление в Научния институт на университета. Има компетентност по психиатрия и специализации в региона на невроизобразяването в чужбина.​
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР