Какви могат да бъдат по мащаб съвременните военни конфликти? БЛИЦ

...
Какви могат да бъдат по мащаб съвременните военни конфликти? БЛИЦ
Коментари Харесай

Експерти посочиха четири сценария за нова световна война

Какви могат да бъдат по мащаб актуалните военни спорове? БЛИЦ предлага мнение на непознати специалисти по отношение на генезиса и градацията на бойните дейности.

Първият сюжет е местен граничен спор в някакъв обособен регион. Той може да има дълготрайност от няколко дни до примерно 2 месеца. В него ще вземат участие до към 10 хиляди бойци. Голяма е заплахата релативно дребното сблъскване да стане начало на по-сериозен спор.

Във втория сюжет става дума за спор, който може да се развие на едно операционно направление, само че може да продължи доста месеци и даже години. В него ще бъдат въвлечени доста повече хора – от 30 до 120 хиляди. Такъв спор може да пламне даже и в многонационална федерация като Русия.

Третият вероятен сюжет е за местна война на едно стратегическо направление, в която може да бъдат въвлечени до 1 млн души в състава на огромни групировки. Агресорите предявяват териториални искания. Извън страната организират интервенции военно-космически сили и ВМФ.

Четвъртият вероятен сюжет е районна война на няколко стратегически посоки. Тя може да продължи няколко години с привлечени сили най-малко от 10 млн души.

Сериозните войни се приготвят няколко години, като задачата им е завземане на страна, промяна на властващия режим или надзор над цели райони.

Според специалисти , Третата международна война може да стартира да вземем за пример в близкоизточния район. Детонатор може да стане основаването на самостоятелен Кюрдистан с отделяне на територии от Сирия и Ирак.

Не би трябвало да се изключва Съединени американски щати и техните съдружници от НАТО, а също Израел и арабските монархии от Залива, които могат да подхващат експанзия по отношение на Иран. Повод за войната може да стане обновяване на иранската нуклеарна стратегия. Западът би се намесил и в случай че Техеран стартира въоръжен спор да вземем за пример със Саудитска Арабия.

Продължава войната в Йемен, където Саудитска Арабия и Съединени американски щати се опълчват на Китай и Иран. Опасна точка в света е Афганистан, където може да бъде замесен Китай. Сериозен източник на напрежение е Корейският полуостров. Зрее преразпределение на сферите на въздействие в Арктика. Не би трябвало да се изпускат от внимание Русия и Япония поради Курилите, както териториалните искания на Китай по отношение на Тайван.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР