Каква е правната страна на подадената, приета и след това

...
Каква е правната страна на подадената, приета и след това
Коментари Харесай

Кога една министерска оставка е само политически акт

Каква е правната страна на подадената, призната и по-късно върната оставка. До проблема се стигна откакто общественият министър Бисер Петков беше върнат на поста си през вчерашния ден след изразеното му предпочитание да напусне.
Обрат: Бойко Борисов връща Бисер Петков като обществен министър Оставям го да работи, да забележим дали палатковите лагери ще останат, сподели министър председателят
Юристите са безапелационни, че когато оставката е подадена и призната документално или устно в границите на Министерския съвет, към момента всичко е единствено политически акт. То придобива юридическо значение едвам когато министър-председателят внесе проекто решение за освобождение на министъра и назначението на нов в деловодството на Народното събрание.

Ако министър председателят размишления в това време, последствия за кабинета няма и ново гласоподаване на министър не се постанова.

Пламена Пенова, която е лекар по конституционно право, уточни, че няма никаква юридическа драма и това е една парламентарна процедура.

Така въпросът с оставката освен, че не е завършил, той не е и започвал, споделят конституционалистите. А подаването на оставки пред премиера е белег за това - има или няма непоклатимост в ръководството.

Ако би трябвало да обобщим - в границите на този кабинет сме имали единствено една същинска оставка - тази на здравния министър проф. Николай Петров, която мина и през парламентарната фаза.

Оставките на Теменужка Петкова и Бисер Петков имат единствено политическо измерение.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР