Каква е перспективата за съставяне на редовно правителство коментираха експертите.

...
Каква е перспективата за съставяне на редовно правителство коментираха експертите.
Коментари Харесай

Анализатори: Има шанс за редовно правителство, ако има компромиси и консенсус

Каква е вероятността за сформиране на постоянно държавно управление разясниха специалистите.

Харлан Александров, обществен антрополог е по-скоро оптимист. " Мисля, че и в двете огромни партии има рационални хора, които си дават сметка за това. Те смекчиха езика си и понижиха взаимните обвинявания. Минаха в режим на нещо като в началото договаряне.

И оттук насетне е въпрос на въображение, на водачество да има някакви диалози. Мисля, че в ГЕРБ ще е по-лесно поради изявеното водачество на Борисов. Неговият престиж е непреклонен и той е в положение да убеди забележителна част от партията, както той прави в последните си изявления, нуждата от отстъпка и компромис. "
А ще за губи ли нещо страната, която ще направи компромис?

Слави Василев, социолог: “Аз ще продължа разсъждението на сътрудника, че по-вероятно е Борисов да инструктира своите хора да отворят вратата за компромис, това в случай, че ПП-ДБ са първи. Но във връзка с устойчивостта на този развой, след отварянето на шампанското, е добре да се осъзнае, че парламентарната форма на ръководство е учредена на консенсус и разговор. А този консенсус не може да се получи без партиите да се обезличат. Според мен това няма да може да стане и ние още веднъж ще имаме длъжностен кабинет.

Татяна Буруджиева, социолог също счита, че е евентуално да има сделка, учредена на взаимни отстъпки и на консенсус.
“Не е допустимо да се твърди, че партиите се обезличават от това, че вършат отстъпки. При парламентарното ръководство решенията се взимат в разговор и най-важното е жителите да усещат, че като са дали властта тези решения се взимат в тяхна изгода. Това е смисълът на парламентарната народна власт. Им доста социологически проучвания, които демонстрират, че гласоподавателите и на двете партии са съгласни те да ръководят дружно, само че не в коалиция. Избирателите желаят да има постоянно държавно управление. “

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР