Както знаем, това което разговорно наричаме сол, е натриев хлорид,

...
Както знаем, това което разговорно наричаме сол, е натриев хлорид,
Коментари Харесай

Колко сол да ядем на ден, преди да стане опасно

Както знаем, това което разговорно назоваваме сол, е натриев хлорид, а по-опасната съставна част в нея е натрият, който покачва кръвното налягане, когато се употребява във високи дози. Обикновено бъбреците ни са тези, които ни оказват помощ да изхвърлим непотребната сол посредством урината. Солта се изхвърля от организма по-малко през кожата, белите дробове и червата. Една част от солта, която се отделя през бъбреците, се всмуква назад.

Какво е минималното количество дневно и какво оптималното, с цел да не бъде солта нездравословна за организма ни, питат от obekti.bg.

Прекомерната приложимост на сол води до високо кръвно налягане, което пък става причина за сърдечно-съдови болести, бъбречна непълнота и мозъчен инсулт. Солта има свойството да задържа вода в организма, като го принуждава да отстрани калия, при което се усилва работата на бъбреците и те се свръхнатоварват. Специалисти настояват, че всеки непотребен грам сол води до задържането на 23 грама непотребна вода в тялото, чиято демонстрация е целулит и клетъчно обезводняване.

Само към 1-2 грама от дажбата разрешена за банкет на ден идва от солницата. Останалите 80% се намират в кулинарните произведения. И до момента в който медицината затвърждава, че възрастния организъм на човек не трябва да приема повече от една чаена лъжичка сол на ден, то доста престъпват тази граница. Около 10-15 грама са порциите, които всеки си разрешава да употребява. Според международната статистика, понижената консумация на сол, даже единствено с 30 % е способна да сведе количеството инсулин с най-малко 40 хиляди пъти, по-надолу от разрешената граница.

Добре е да знаем още, че всяка една фалшификация за храна може в огромна степен да замести солта. Затова идващият път, когато посегнете към солницата, помислете за момент дали на масата няма нещо друго, което може да я размени - ще извършите услуга на организма си.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР