Както всеки човек, чиято работа изисква интелект и креативност знае,

...
Както всеки човек, чиято работа изисква интелект и креативност знае,
Коментари Харесай

Супер ефективната тренировка за ума, практикувана от Стив Джобс

Както всеки човек, чиято работа изисква разсъдък и креативност знае, бързото и неконвенционално мислене е основно за триумфа. Но не е елементарно постоянно да водиш, колкото и да си надарен. Дори и с мозъка на Айнщайн, има моменти, в които всеки се усеща незадоволително способен.

Затова даже и прочутият  с новаторското си мислене Стив Джобс също е изпитвал потребността да рестартира мозъка си. Bright Side ни показва някои от неговите техники за умствена подготовка, заимствани от източните духовни практики.

Ето по какъв начин софтуерният гуру разказва резултата от медитатациите си пред своя биограф Уолтър Айзъксън:

„ Ако просто седиш и наблюдаваш, ще видиш какъв брой разтревожен е мозъкът ти. Ако се опиташ да го успокоиш, ще стане още по-зле, само че с времето той се успокоява и когато се успокои, можеш да чуеш по-деликатни неща – това е моментът, когато интуицията ти стартира да разцъфва, започваш да виждаш по-ясно и да присъстваш повече в сегашното.

Умът ти просто се забавя и усещаш по какъв начин моментите се уголемяват. Виждаш толкоз повече от това, което си виждал по-рано ”

Тази специфична техника на „ осъзнаваща ” медитация произлиза от Дзен будизма и Даоизма. Не доста преди гибелта си Джобс споделя на Айзъксън за нея и разкрива, че е употребявал тази умствена процедура в продължение на доста години.

Един от хората, което знаят доста за духовната авантюра на Джобс е добре известният публицист и публицист Джефри Джеймс. Той помни, че е разговарял с него по въпроса при започване на 90-те, обсъждайки приликите сред Дзен и компютърното програмиране.

„ В тези дни сходно нещо може да е доста извънредно и екзотично – споделя Джеймс. „ Виждате, че даже и в този смисъл Джобс е изпреварил времето си. ”

Нещата сигурно са се трансформирали от този момент. Днес благотворните резултати от медитацията са приети от водещи експерти в региона на невронауките. Корпоративни колоси като  Гугъл, General Mills, Target и Ford образоват чиновниците си да практикуват същите медитации, които Джобс е разкрил за себе си преди десетилетия.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР