По време на бременността кожата също претърпява различни трансформации –

...
По време на бременността кожата също претърпява различни трансформации –
Коментари Харесай

Как се променя кожата по време на бременност

По време на бременността кожата също претърпява разнообразни трансформации – някои позитивни, други отрицателни. Тя може да стане по-сияйна, само че също по този начин може да ви изненада и с появяването на разнообразни недостатъци.

Още от първите седмици в организма на бъдещата майка се задействат хормонални механизми, с цел да приготвят оптималните условия за развиването на бебето. Естрогенът и прогестеронът повишават своите равнища и работят освен върху репродуктивната система, само че и върху сърдечно-съдовата, имунната, метаболизма, кожата.

А кожата, както добре знаем, е най-големият орган в тялото. Тя е бариерата сред нас и външния свят, прозорец на здравето и е богата на рецептори за хормоните, създавани от яйчниците.

Как обаче се трансформира по време на бременност? Преобразяването ѝ през деветте месеца е в разнообразни аспекти. Затова е значимо да знаете какво да очаквате – освен, с цел да не се окажете неприятно сюрпризирани, а и с цел да извършите оптимално потребното в границите на вероятното.

Поява на акне

Естрогенът, прогестеронът и андрогенните хормони модулират активността на мастните жлези. Ако секрецията на себум е несъразмерна, жлезите могат да се запушат, възпалят и заразят, което води до появяването на неприятни пъпки или така наречен акне.

Жените, които имат кожа, която е по-чувствителна към действието на андрогените, са склонни към по-обилно омазняване, поява на черни точки и акне. При тях това се случва нормално в дните към менструацията, заради хормоналните промени, присъщи на цикъла.

„ За тези дами бременността води до усъвършенстване. Повишаването на естрогена и прогестерона взема решение кожните им проблеми и в продължение на девет месеца те могат да се сбогуват с досадните пъпки “, изяснява Сандра Лоренци, кожен лекар и дермоестетик към Италианското общество по здравна, хирургична, естетична и кожна дерматология, и полово излъчени заболявания.

„ Понякога може да има леко в началото утежняване през първите месеци, когато хормоналната конструкция към момента не се е нормализирала. Обикновено обаче се позволява непринудено след първия триместър “.

За да се предпазите от акне и помогнете на кожата, е значимо по време на бременността да почиствате лицето доста добре и с внимателен артикул, тъй като в този интервал тя е по-чувствителна и нападателните средства могат да доведат до инфектиране и утежняване на положението ѝ.

По-видими капиляри

Те се назовават ​​телеангиектазии и съставляват тънки разширени капиляри, забележими през кожата като грозни червени или лилави влакна. Появяват се основно по краката, от време на време и на лицето, и са по-чести по време на бременност.

„ Дължат се частично на генетичното влечение, частично на действието на прогестерона, който отпуска стените на кръвоносните съдове и предизвиква тяхното разширение “, изяснява кожният лекар. Наднорменото тегло и заседналия живот способстват за казуса. Следователно, първата мярка за понижаване на риска е да се ограничи наддаването на тегло по време на бременността и да се прави умерена, само че непрекъсната физическа интензивност.

Често телеангиектазиите, които се появяват по време на бременност, се реабсорбират след раждането. „ Ако останат, е допустимо да ги премахнете благодарение на лазер “, споделя Лоренци.

Пигментни петна

Естрогенните хормони подтикват активността на клетките, които създават меланин - пигментът, който потъмнява кожата, изложена на слънчева светлина. Някои области на лицето са изключително богати на тези кафези: челото, скулите и контурът на устата.

„ В тези зони излагането на слънце по време на бременност може да аргументи появяването на тъмни петна, по този начин наречената хлоазма гравидарум или маска на бременността “, изяснява кожният лекар.

За да се предотврати това, през деветте месеца кожата би трябвало да бъде поддържана и екранирана с крем с висок слънцезащитен показател. И освен на плажа през лятото, само че и когато излизате на нормалната си разходка из града.

Петната от време на време избледняват след раждането. Ако това не се случи, има разнообразни лекувания, които могат да оказват помощ за тяхното изсветляване: кремове, пилинг, лазер.

Продължава на страницата на Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР