Както се заканиха предварително, Продължаваме промяната и Демократична България изготвиха

...
Както се заканиха предварително, Продължаваме промяната и Демократична България изготвиха
Коментари Харесай

ПП и ДБ сезираха Конституционния съд за скорострелното освобождаване на шефа на Сметната палата

Както се заканиха авансово, " Продължаваме промяната " и " Демократична България " изготвиха и внасят през днешния ден тъжба до Конституционния съд (КС) за освобождението на ръководителя (вече някогашен на практика) на Сметната палата (СП) Цветан Цветков. 

Освобождаването на Цветков стана в разгара на свадите Nexo и бе направено безусловно " пъкъл хок " - в един ден и препоръчано, и гласувано - по инициатива на ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " Български напредък ". В хода на дебата бяха чути всевъзможни претекстове от страна на вносителите - от това, че нямало одит на партиите около даренията от криптокомпанията, до парите за язовирите, само че на процедура претекстове черно на бяло не се видяха. Проекторешението беше импортирано в деловодството на Народното събрание след началото на съвещанието, като депутатите гласоподаваха на база изчетен от председателстващия в залата текст.

Още тогава от Политическа партия и Демократична България се заканиха, че ще сезират Конституционен съд. Причината - не са спазени процедурите по Закона за Сметната палата, които указват по какъв начин се освобождават и назначават ръководителят и неговите заместници.

Подробност е, че и Цветков, и заместниците му бяха с изтекли мандати, само че законът разрешава (както и за останалите групови органи) оставане на постовете им до избора на ново управление. Това даде мотив на " обединението ", искаща отстраняването на шефа на СП да даде и официално пояснение - именно, че мандатът му е изминал. За изпълняващ длъжността ръководител беше издигната заместничката на Цветков Горица Грънчарова - Кожарева, въпреки че нейният мандат също е изминал.

Надежда Йорданова (ДБ) и Никола Минчев (ПП) оповестиха през днешния ден сезирането на Конституционен съд, като акцентираха на политическите, съгласно двете парламентарни сили, претекстове за освобождението на Цветков. " Подобно политическо мракобесие не трябва да се позволява ", уточни Йорданова. " Топзи политически акт не можеше да остане неатакуван от нас и надяваме се - ненаказан от Конституционен съд ", уточни и Минчев.

Двамата обясниха в какво се съдържа юридическата част от претекстовете да сезират Конституционен съд - не е спазена описаната в закона процедура по избора. В ЗСП е посочено, че Народното заседание избира ръководител три месеца преди приключването на мандата на настоящия ръководител, акто това става с обществена процедура. А определеният по ръководител встъпва в служба в деня на приключването на мандата на лицето, на чието място е определен.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР